Parteneriat instituţional pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a elevilor din Olt

Prefectul județului Olt, Silviu Neacşu, a inițiat, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică și Inspectoratul Școlar Județean Olt, un proiect de promovare a sănătății în rândul elevilor, care include activităţi de educaţie și de promovare a unor schimbări comportamentale pentru un stil de viaţă sănătos.

Desfășurat sub genericul „Eu sunt sănătos! Tu vrei să fii sănătos?”, parteneriatul se adresează elevilor din învățământul preuniversitar și are drept obiectiv general îmbunătățirea stării de sănătate, prin informare specializată și completă, desfășurându-se pe două direcții de acțiune: prevenirea efectelor negative ale consumului de alcool și tutun (învățământ gimnazial și liceal) şi educația pentru o poziție sănătoasă – ținuta corectă a corpului (învățământ primar).

Pentru identificarea factorilor care influențează sau care pot influența consumul de tutun şi alcool, astfel încât să se poată interveni aplicat pentru corectarea acestor obiceiuri nesănătoase, în cadrul primei acțiuni va fi aplicat și un chestionar de specialitate.

„Chestionarul, completat sub anonimat, cuprinde întrebări cheie în evaluarea situației amintite, astfel încât, pe baza informațiilor furnizate, se poate monitoriza tendința consumului de alcool și tutun în rândul tinerilor, cunoșterea acestui fenomen ducând la identificarea priorităților de acțiune în timp real”, se arată într-un comunicat de presă al prefecturii Olt.

Printre obiectivele parteneriatului se numără îmbunătăţirea nivelului de cunoştinţe al elevilor, informarea lor privind importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos, încurajarea cadrelor didactice în alegerea educaţiei pentru sănătate ca activitate extracurriculară şi/sau opţională, conştientizarea asupra efectelor negative ale consumului de alcool și tutun, educația pentru o poziție sănătoasă – ținuta corectă a corpului, identificarea factorilor care influențează sau care pot influența consumul de tutun şi alcool la vârste fragede şi creșterea calității modului de aplicare a măsurilor preventive.

Acțiunile se vor derula pe parcursul anului școlar 2016 – 2017 în unități de învățământ din toate zonele județului, atât din mediul urban, cât și din cel rural, grupul țintă fiind reprezentant de elevi din învățământul primar, gimnazial și liceeal.

„Textul Parteneriatului poate fi consultat pe pagina de internet a Instituției Prefectului – Județul Olt, www.prefecturaolt.ro, secțiunea «Despre instituție», subsecțiunea «Programe și strategii», rubrica «Acorduri de Parteneriat»“, se mai arată în comunicatul prefecturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here