ALERTĂ / Lipsă de vaccin pentru copii în Olt. DSP nu are semnale că situaţia revine la normal

Oltul rămâne fără stocuri de vaccin Hexacima care se foloseşte la copii pentru prevenirea mai multor boli, atrage atenţia Direcţia de Sănătate Publică (DSP). Deja există 1.500 de cazuri în care se înregistrează întârzieri la vaccinarea copiilor.

Din cantitatea de hexacima disponibilă în Depozitul Antiepidemic al Direcţiei de Sănătate Publică Olt, în luna iulie 2016 s-a putut administra vaccin categoriilor naive de copii, adică celor care nu aveau antecedente vaccinale, cu prioritate bebeluşilor de două şi patru luni. Începând din luna august însă stocurile au început să se împuţineze îngrijorător în condiţiile în care alimentarea depozitelor a stagnat, astfel că în momentul de faţă există întârzieri cu vaccinarea în 1.500 de cazuri.

„Începând cu luna august 2016, din stocurile existente reiese că, într-adevăr, începem să ne confruntăm cu situaţia reală a lipsei de vaccin. Nu trebuie neglijat faptul că, din evidenţele deţinute de DSP Olt, chiar şi în lunile în care exista vaccin în cantităţi suficiente, acoperirea vaccinală a înregistrat o tendinţă constantă de scădere (refuzuri, neprezentări, omisiuni, contraindicaţii etc.). Vaccinul este un produs biologic achiziţionat prin licitaţie natională şi nu avem informaţii oficiale privind aprovizionarea cu produsul biologic hexacima. Există 1.500 de restanţieri pentru acest produs”, se arată într-un comunicat de presă al Direcţiei de Sănătate Publică Olt.

Hexacima este un produs biologic care se adresează grupelor de vârstă două, patru şi 11 luni şi conţine şase tipuri de antigene (hepatitic, difterie, tetanos, pertusis, haemophilus B şi polio).

Aceeaşi situaţie se înregistrează şi în cazul produsului Tetraxim, care se adresează copiilor   de şase ani, începând cu luna septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here