ALARMĂ / Oltul rămâne fără elevi. Ce spun autorităţile din domeniul educaţiei

Deşi autorităţile au căutat în ultimii ani soluţii care să prevină fenomenele ce duc la scăderea numărului de elevi în judeţul Olt, cheltuind miliaone de lei în cadrul unor proiecte finanţate din fonduri comunitare, numărul elevilor scade drastic de la un an la altul, potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Olt. În ultimii doi ani numărul celor care frecveantează învăţământul preuniversitar a scăzut cu nu mai puţin e 4.000 de copii.

Îngrijorarea autorităţilor din domeniul educaţional creşte de la un an la altul. Şefa IŞJ Olt, Felicia Man, spune că, în Olt, în fiecare an numărul elevilor de învăţământ preuniversitar scade cu 2.000 de elevi, cifra înregistrând constanţă în ultimii doi ani.

„Cea mai mare scădere a numărului de elevi se înregistrează în mediul rural, dar şi în mediul urban numărul elevilor scade îngrijorător la nivelul liceelor tehnologice, unde nu se înscriu elevi în clasa a IX-a atâţia cât conducerile acestor licee îşi planifică”, a declarat, recent, şefa învăţământului preuniversitar din Olt.

Dacă în anul şcolar 2014 – 2015, în judeţul Olt şi-au desfăşurat activitatea educaţională 66.084 de elevi, constituiţi în 3.212 de clase, în anul de învăţământ 2016 – 2017 în instituţiile educaţionale oltene sunt 61.691 de elevi, constituiţi în 3.010 de clase şi grupuri.

Anul trecut, conducerea IŞJ Olt trăgea un alt semnal de alarmă, cauzele principale declarate ale fenomenului fiind scăderea natalităţii şi gradul de sărăcie a populaţiei care duce la foarte multe cazuri de abandon şcolar anual.

„Am realizat mai multe analize profunde cu echipa inspectoratului şcolar legate de rata de abandon şcolar şi de absenteism a elevilor din învăţământul preuniversitar din judeţul Olt, precum şi a gradului de sărăcie. Chiar dacă am constatat o îmbunătăţire a frecvenţei elevilor, gradul de sărăcie al familiilor din judeţul Olt ne-a făcut să gândim proiecte care să sprijine educarea elevilor şi tinerilor aflaţi în situaţia de abandon şcolar”, declara, într-o conferinţă de presă, Felicia Man.

Printre proiectele implementate în ultimii ani de IŞJ Olt pentru stoparea fenomenului se numără cel intitulat „Educaţia e calea spre răspunsul la toate întrebările”, finalizat în 2013 şi care a vizat prevenirea abandonului şcolar şi reducerea absenteismului la ore.

Alte două proiecte au avut în centrul atenţiei elevii cu risc crescut de abandon şcolar, dar şi pe cei care au renunţat deja la şcoală sau nu au reuşit să absolve învăţământul obligatoriu.

IŞJ Olt a accesat fonduri norvegiene în valoare de 1,2 milioane de lei pentru finanţarea unui alt proiect destinat menţinerii în sistemul educaţional a tinerilor cu risc crescut de abandon şcolar, dar şi includerii pe piaţa muncii a tinerilor care au abandonat deja şcoala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here