Dan Stana: Rezultatul la parlamentare va fi mai bun decât cel de la locale în Piatra Olt

– Interviu cu Dan Stana, preşedintele PNL Piatra Olt –

Domnule Dan Stana, acesta este primul interviu pe care îl acordați după alegerile locale din iunie, când ați candidat la funcția de primar al orașului Piatra Olt. Ați intrat în campania electorală cu propuneri pertinente, necesare orașului și ați și obținut un procent electoral bun, poate cel mai bun al Dvs. de până acum. Nu atât de bun însă încât să fi și câștigat primăria. Ce s-a întâmplat de fapt?

În primul rând, vreau să vă mulţumesc pentru oportunitatea pe care mi-aţi oferit-o de a vorbi public despre activitatea mea politică şi despre contribuţia pe care am avut la nivel local şi, implicit, judeţean pentru ca Partidul Naţional Liberal să realizeze un scor electoral bun.

Spre deosebire de ceilalti competitori de pe scena politică, la alegerile din iunie 2016 eu şi echipa mea am venit în faţa alegătorilor cu o platformă-program pertinentă şi perfect realizabilă, concepută în funcţie de doleanţele cetăţenilor şi, nu în ultimul rând, în funcţie de priorităţile care se impun având în vedere statutul localităţii – oraş cu sate aparţinătoare.

Programul nostru pentru următorii patru ani viza următoarele: realizarea de investiţii în infrastructură pentru aducerea tuturor cartierelor la standardul de oraş; acordarea de servicii medicale de bază la nivel calitativ şi permanent; crearea de locuri de muncă prin atragerea de investitori; deschiderea sistemului educaţional către comunitate; siguranţa cetăţeanului; cultură, sport şi culte (acest capitol viza ca priorităţi reabilitarea Casei de Cultură, reînfiinţarea ansamblului folcloric, înfiinţarea unui club al pensionarilor, gratuităţi la sala de sport pentru cetăţenii din localitate la desfăşurarea de activităţi sportive etc.); relaţia primărie – cetăţean, care viza o serie de măsuri de credibilizare a Instituţiei Primarului şi a Consiliului Local; salubrizare şi protecţia mediului înconjurător.

A fost un program bun la care a muncit toată echipa şi care ne-a adus un scor foarte bun, chiar istoric pentru organizaţia PNL Piatra Olt, dar nu suficient pentru a câştiga alegerile locale. Din păcate, aşa cum a spus domnul preşedinte Ştirbu, în politică locul doi nu se premiază. Este foarte greu să lupţi cu un sistem şi mai ales cu maşinăria de vot a PSD.

Vă luptaţi cu PSD de peste 16 ani. Când credeţi că se va produce, totuşi, schimbarea în Piatra Olt?

La această întrebare am să răspund cu un citat care mie, personal,  mi-a plăcut foarte mult şi consider că mă regăsesc în el ca şi activitate: “Prefer să deranjez cu adevărat decât să fac pe plac cu linguşiri” (Seneca). Într-adevăr „mă lupt” cu PSD-ul de mai bine de 16 ani, iar schimbarea se va face atunci când oamenii vor fi lăsaţi să voteze aşa cum le dicteză constiinţa şi când instituţiile statului îşi vor face treaba, fără a răspunde la comenzi politice. Spun acest lucru deoarece în ziua votului, pe 5 iunie, am semnalat prin serviciul 112 faptul că anumite persoane aduc la vot în mod repetat cu maşinile proprii sau ale unor firme cunoscute cetăţeni să voteze, existând posibilitatea influenţării opţiunii de vot a celor transportaţi. Am fost chemat la poliţie şi cantonat acolo pentru declaraţii câteva ore şi am fost avertizat în acelaşi timp că risc o amendă pentru aceste sesizări, deşi am indicat persoanele şi numerele de înmatriculare ale maşinilor implicate. Ce spuneţi?

Sunt câteva personaje care nu demult au părăsit organizaţia pentru a trece în barca PSD. Se poate vorbi de o pierdere pentru PNL Piatra Olt, sau aţi scăpat de trădători?

Să părăseşti organizaţia PNL pentru a trece la PSD după ce ai avut în toate campanile electorale o atitudine ostilă faţă de adversarii nostri politici şi după ce ai condamnat prin orice mijloace politica şi acţiunile acestora, mie personal mi se pare ori o răzbunare infantilă, ori lipsă de caracter, ori interesul personal al unor aşa-zişi lideri, care vremelnic au ocupat nişte funcţii în partid, ori, ori……. Orice plecare din partid a unor persoane introvertite, pe termen scurt poate să însemne o pierdere, dar pe termen lung poate să fie un câştig. Cineva la un moment dat spunea că şi fasolea se vântură pentru a se alege boabele grele şi sănătoase de cele uşoare, uscate şi stricate. Politica nu se face cu forţa, fiecare este stăpân să stea la masă cu cine vrea, dar sunt convins că şi cei care i-au primit ştiu foarte bine că cine tradează o dată, va trada ori de câte ori interesul său personal va fi lezat. Oricum, opinia publică a luat atitudine şi i-a condamnat pentru gestul lor, sper că şi la vot cei care au dorit schimbarea să facă acelaşi lucru şi în 11 decembrie, nemaivotând o cohortă de puşcariaşi. Concluzionând, pot spune că mai tinerii noştri colegi au ales politica pesedistă care spune că oamenii îşi schimbă simpatiile şi purtarea cu aceeaşi iuţeală cu care li se schimbă interesul. Am dat deja prea multă atenţie şi nu mai vreau să comentez acest aspect, dar vă spun sincer, cu mâna pe inimă, că Partidul Naţional Liberal din orice bătălie a ieşit mai puternic, mai întărit. Aşa se va întâmpla şi la Piatra Olt.

Dle Stana, de-a lungul anilor aţi rămas fidel Partidului Naţional Liberal, spre deosebire de mulţi, de foarte mulţi alţii. Aţi avut oferte din partea altor partide?

Am să vă răspund foarte scurt, şi cei care mă cunosc şi au fost martori într-un fel sau altul la prestaţia mea politică şi profesională ştiu că pe mine mă recomandă sinceritatea şi loialitatea. Faptul că eu de când am decis să fac politică nu m-am dezis niciodată de principiile mele, că am rămas loial Partidului Naţional Liberal indiferent de presiunile exercitate asupra mea şi asupra familiei mele de către oportunişti, spune mult despre caracterul meu, despre felul de a fi.

Aveţi un model politic? Care este crezul dvs. în politică?

Am avut mai multe modele în politica românescă, de la Teodor Meleşcanu, Tăriceanu, Antonescu la Klaus Iohannis, dar eu întodeauna am selectat şi mi-am însuşit de la fiecare părţile bune şi am căutat, pe cât posibil, să le transmit mai departe colaboratorilor mei. În politică fiecare trebuie să avem o contribuţie şi trebuie să realizăm cu toţii că lucrurile bune nu trebuie să le aşteptăm să se întâmple, acestea trebuiesc generate. Sâmbătă, la Consiliul Naţional al PNL, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara spunea că fiecare dintre noi, când ocupăm funcţii publice, trebuie să avem o contribuţie majoră în a face numai lucruri bune pentru societate, să avem satisfacţia lucrului bine făcut, deoarece calitatea vieţii se rezumă întodeauna la calitatea contribuţiei noastre.

Care este diferenţa între fosta conducere a PNL Olt, asigurată ani la rând de Ioan Ciugulea, şi actuala conducere asigurată de deputatul Gigel Ştirbu?

La această întrebare nu vreau să comentez prea mult, pentru a nu fi înţeles greşit, dar faptul că am decis să rămân în PNL şi să fac echipă cu actualul preşedinte, Gigel Ştirbu, consider că asta spune tot. Am ales omul, am ales echipa, pentru că, trecând totul prin filtrul personal,  neinfluenţat de nimeni, mi-am dat seama că aici sunt apreciaţi toţi cei care muncesc, cei care pun mai presus de orice interesul partidului şi evoluţia acestuia decât interesul personal. Domnul preşedinte Ciugulea este un om sufletist, aşa l-am perceput eu, dar îi reproşez faptul că a acceptat în jurul dumnealui oameni care nu au candidat niciodată la nici un scrutin electoral, în schimb te certau şi se dădeau mari analişti politici şi strategi fără să aducă nici măcar voturile familiilor, iar când ajungeau în funcţii recomandaţi de partid, pur si simplu nu te mai cunoşteau.

Mai precis, în ce relaţii sunteţi cu Gigel Ştirbu?

Din punctual meu de vedere, relaţia mea cu domnul preşedinte Ştirbu este una corectă şi normală. Eu întodeauna am muncit, m-am implicat şi întodeauna organizaţia pe care am condus-o la Piatra Olt la toate scrutinele electorale a scos un scor peste media partidului, atât la nivel central, cât şi la nivel local. Aşa cum v-am spus, în PNL sunt apreciaţi toţi cei care au rezultate, cei care doar mimează politica, mai devreme sau mai târziu nu se mai regăsesc printre noi. Trist este doar faptul că oamenii fără rezultate şi oportuniştii, când observă că sunt devoalaţi, se duc la altă formaţiune politică şi se victimizează, vai Doamne, ce buni sunt ei şi nu au fost apreciaţi! Aşa vor rămâne şi acolo, doar nişte gonaci, cum îmi place mie să le spun.

Se apropie alegerile parlamentare, iar pe lista pentru Camera Deputaţilor figuraţi şi dumneavoastră. Credeţi că rezultatele obţinute la locale vor putea fi îmbunătăţite în 11 decembrie la nivelul oraşului?

Da, eu cred că rezultatul la alegerile parlamentare va fi mai bun şi la nivelul oraşului nostru, cred că oamenii au înţeles că la Partidul Naţional Liberal criteriile de integritate au fost respectate, că nu se vor regăsi pe liste oameni cercetaţi penal sau condamnaţi. De asemenea, toţi cei peste 1.450 de oameni care au crezut în mine, reprezentând circa 43% din voturile valabil exprimate în 5 iunie vor merge în continuare alături de mine şi mă vor vota pe lista de deputaţi. Activitatea mea din Consiliul Local de aproape patru luni de zile arată că nu le-am înşelat aşteptările tuturor celor care au crezut în mine şi în echipa mea şi nu voi permite niciodată derapaje de la lege, iar cetăţenii vor fi informaţi tot timpul despre deciziile administrative care îi privesc.

Sunteţi şi coordonator al partidului pe zona Piatra Olt: În ce măsură sunteţi pregătiţi pentru alegeri la nivel zonal?

Decizia CJEx este ca eu, ca membru în acest for de conducere, să coordonez activitatea la alegerile din 11 decembrie atât la nivelul oraşului Piatra Olt,  cât şi la comuna Brâncoveni. Sunt suficient de pregătit şi de determinat să realizez un rezultat bun în ambele localităţi. Cu un mesaj corespunzător prin care cetăţenii să fie informaţi că viitorul lor si al acestei ţări depinde de alegerea făcută în decembrie, că trebuie să exite un nou început, că PNL trebuie să continuie alături de actualul premier Cioloş o guvernare sănătoasă în folosul cetăţeanului, vom reuşi şi la Piatra Olt să atingem un rezultat pe măsura aşteptărilor.10. Vedeţi PNL cu trei mandate de parlamentar în Olt după 11 decembrie?

Ţinând cont de rezultatul alegerilor locale, sunt convins că PNL la nivelul judeţului Olt va da trei parlamentari, un senator şi doi deputaţi. Aşa cum am spus, totul depinde de fiecare dintre noi cum vom reuşi să transmitem mesajul nostru şi să-i facem pe cetăţeni să înţeleagă faptul că promisiunile populiste ale PSD sunt doar praf în ochi, fără a fi deloc sustenabile.

Ce ar însemna acest lucru pentru judeţ?

Faptul că Partidul Naţional Liberal v-a trimite în Parlamentul României trei mandate de parlamentari din Olt cred că este un lucru extrem de benefic pentru judeţul nostru, din două motive: 1. se crează cât de cât un echilibru de forţe politice la nivelul judeţului şi 2. primarii liberali din judeţ vor putea să-şi promoveze mai uşor proiectele pentru comunităţile pe care le reprezintă prin parlamentarii noştri.

Cum credeţi că va arăta viitorul parlament şi ce fel de guvern credeţi că va administra în următorii patru ani România?

Din punctul meu de vedere, cred că viitorul parlament va fi primenit în proporţie de peste 50% cu oameni noi în politica românească, şi acest lucru cred că este foarte sănătos pentru recredibilizarea acestei instituţii. În acelaşi timp, forţele de dreapta trebuie să se unească şi să dea un guvern la care românii au mari aşteptări. A venit timpul ca demagogia, populismul şi incultura să lase loc meritocraţiei şi profesionalismului. Când avem un preşedinte care a spus „punct şi de la capăt”, când avem un premier care se bucura de peste 48% din încrederea românilor şi, cu toate acestea, nu vom reuşi să conservam acest lucru, atunci ne vom merita soarta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here