Ani grei de PUȘCĂRIE pentru mai mulți profesori din Olt, judecați pentru fapte de corupție

Cei 13 foști sau actuali profesori ai Şcolii Sanitare Postliceale de Stat Slatina, printre care şi fosta directoare a unităţii de învăţământ, Cornelia Liliana Filişanu, şi-au aflat, vineri, pedepsele pronunţate de Tribunalul Olt în dosarul în care au fost judecaţi pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, a declarat, pentru OLT-ALERT, purtătorul de cuvânt al acestei instanțe, judecătorul Gheorghe Biolan. 

Cornelia Liliana Filişanu, fosta directoare a Şcolii Sanitare Postliceale de Stat Slatina, a fost condamnată la nu mai puțin de 13 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată (5 ani), dare de mită (3 ani), trafic de influență în formă continuată (3 ani) și folosire de informații ce nu sunt destinate publiicității (2 ani). Pedepsele au fost însă contopite, fosta șefă a școlii urmând să își ispășească după gratii doar pedeapsa cea mai mare, de 5 ani.

Sanda Naiden a primit, și ea, 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată și 2 ani cu executare pentru folosire de informații ce nu sunt destinate publicității. Și la ea au fost contopite pedepsele, astfel încât va executa doar pedeapsa principală de 5 ani.

La închisoare cu executare a fost condamnată și Aglaia Micli, care va sta 3 ani și 6 luni după gratii, chiar dacă este responsabilă de luare de mită doar la nivelul unui singur act material.

Georgel Filip va executa o pedeapsă de 7 ani de închisoare, 6 ani pentru luare de mită în formă continuată și un an provenind dintr-o pedeapsă mai veche, de 1 an și 4 luni, la care fusese condamnat de Judecătoria Drăgășani în 2012.

Ceilalți inculpați au fost, de asemenea, condamnați la închisoare, dar cu suspendarea pedepsei sub supraveghere, unii dintre ei și cu muncă neremunerată în folosul comunității.

Este vorba de Lygia Monica Moisescu (care a fost condamnată la 2 ani de închisoare pentru luare de mită – termen de încercare de 4 ani), Iuliana Lucaci – Hideg (2 ani și 6 luni închisoare pentru luare de mită), Angelica Lavinia Sbora (3 ani de închisoare pentru luare de mită – termen de încercare de 3 ani și 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității, cu confiscarea unei sume de bani), Marian Spiridon (3 ani și 6 luni de închisoare pentru luare de mită în formă continuată – termen de încercare de 5 ani și 6 luni și sechestru asupra unei sume de bani ținută în cont bancar), Emilia Bărănescu (3 ani de închisoare pentru luare de mită și încă un an pentru folosire de informații ce nu sunt destinate publicității – termen de încercare de 6 ani), Gigi Zamfir (3 ani și 6 luni închisoare pentru luare de mită în formă continuată – termen de încercare de 6 ani și 6 luni și confiscare unor sume de bani primite de la martori), Angela Ciolca (3 ani închisoare pentru luare de mită – termen de încercare de 5 ani) și Maria Viorica Berinde (3 ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată – termen de încercare de 3 ani și 6 luni și 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Școlii Gimnaziale „Constantin Brâncoveanu” Slatina).

Cel mai ieftin a scăpat Maria Răduță, care a primit doar o amendă penală de 6.000 de lei pentru mărturie mincinoasă.

„Acestor pedepse li s-au aplicat pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi, precum dreptul de a alege, dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice sau dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Olt.

Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Cei 13 inculpați au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, în urmă cu circa 9 luni, pentru luare de mită de la mai mulți elevi pentru a le ridica ilegal notele și pentru a le asigura promovarea examenelor.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în sesiunile din iulie şi august 2012 ale examenului în vederea obţinerii Certificatului de competenţe profesionale în specializările asistent medical de laborator şi asistent medical generalist, Cornelia Filişanu ar fi strâns mai multe sume de bani de la elevi, chipurile pentru „protocol”, pentru achiziţionarea de rechizite şcolare sau pentru „fondul şcolii”. În realitate, pentru banii primiți, din care o parte ajungeau la membrii comisiilor de evaluare, dascălii urmau să ridice notele elevilor și să îi ajute să promoveze examenele.

În unele cazuri profesorii „corectau” într-un anume fel lucrările care aveau pe ele „semne particulare”, în alte cazuri elevii primeau de la profesorii îndrumători lucrări de proiect deja finalizate contra unor sume de bani cuprinse între 300 şi 350 de lei.

Pentru astfel de practici săvârșite la aceeași instituție de învățământ în 2012, fosta directoare medicală a Casei de Asigurări de Sănătate Olt, Ortanţa Ciobanu, a fost condamnată de Tribunalul Olt, într-un dosar separat, disjuns din primul, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită și pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în perioada aprilie – iunie 2012, inculpata Ortanța Ciobanu, în calitate de medic – profesor în cadrul Școlii Postliceale Sanitare Slatina, deținând și funcția de director executiv adjunct în cadrul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Olt, a pretins și primit suma totală de 2.300 lei de la opt elevi înscriși la examenul pentru obținerea certificatului de competențe profesionale nivel III avansat -specializarea asistent medical generalist – sesiunea august 2012, desfășurat în cadrul unității de învățământ. Ulterior, în timpul urnmăririi penale, intenționând să prezinte o justificare licită a sumelor de bani necuvenite pretinse și primite de la elevi în schimbul predării de proiecte deja finalizate, inculpata Ciobanu Ortanța a falsificat 6 facturi și chitanțele aferente, în care a atestat, în mod nereal, faptul că ar fi primit sumele de bani de la trei eleve pentru acordarea de consultanță în cadrul cabinetului individual de psihologie pe care îl deține.

Preluarea articolelor publicate pe site-ul OLT-ALERT.RO sau informații din conținutul acestora se face doar cu acordul administratorului sau cu citarea sursei, prin inserarea unui link.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here