VIDEO/GREVĂ de două ore în spitalele din Olt. Urmează GREVA GENERALĂ pe timp nelimitat

Cadrele sanitare membre în Federaţia Sanitas nu glumesc: o grevă de două ore s-a desfăşurat, miercuri dimineaţă, în toate spitalele din Olt şi din ţară, principalele revendicări ale sindicaliştilor fiind legate de inechităţile salariale din sistemul sanitar.

Aproape 2.000 de cadre sanitare medii din Olt au întrerupt, miercuri dimineaţă, timp de două ore, între 08.00 şi 10.00, lucrul în spitale pentru a protesta împotriva guvernului care, în opinia lor, încercând să alinieze cât de cât salariile bugetarilor, au creat dezechilibre şi mai mari în sistemul sanitar.

„Principalele noastre verificări sunt legate de ordonanţele 20/2016 şi 43/2016, care s-au vrut a fi ordonţe corectoare, dar care pentru inechităţile sociale, dar care au determinat alte inechităţi mult mai mari. Colegii noştri din TESA, din medico-social, din căminele de copii, din creşe nu au fost prinşi în această ordonanţă. Nu poţi să faci nimic într-un spital dacă personalul TESA nu este salarizat cum trebuie. Nu trebuie să ne gândim la un spital decât ca la o echipă. Nu numai personalul medical este important într-un spital”, a declarat, pentru OLT-ALERT, preşedintele Sanitas Olt, Roxana Dumitrescu.

dscn5544

Sindicaliştilor din Federaţia Sanitas sunt nemulţumiţi şi de faptul că, deşi suntem în anul 2016, sporurile lor sunt calculate la nivelul salariilor din 2009.

„Mai avem o revendicare extrem de importantă legată de aplicare sporurilor la salariul din Ordonanţa 20/2016, deci la salariul de bază actual, pentru că nouă sporurile ni se calculează la salariul din 2009, după o lege a Guvernului Boc care a fost prost aplicată, sau, pe anumite capitole chiar nu s-a aplicat deloc”, a mai spus preşedinta Sanitas Olt.

Numărul limitat de angajaţi în unităţile sanitare constituie, de asemenea, un alt punct pe lista de revendicări sindicale ale Sanitas, reprezentanţii federaţiei afirmând că în spitale activitatea se desfăşoară extrem de greu din această cauză.

„Nu ascundem faptul că avem nemulţumiri legate şi de numărul de personal. Deci am ajuns ca foarte puţini să lucrăm foarte mult, să avem deficit de cadre medicale, iar guvernanţii ar trebui să înţeleagă faptul că fără un număr suficient de cadre medicale nu se poate asigura un act medical de calitate. Nu poţi să ai două asistente medicale la 70 de bolnavi pe o secţie chirurgicală, şi două infirmiere”, a precizat Roxana Dumitrescu.

Sindicaliştii acţionează, de fapt, pe mai multe fronturi. Pe de o parte urmează paşii calendarului de proteste, iar pe de alta fac presiuni argumentate în parlament, unde speră să le fie introduse şi adoptate prin vor amendamentele aduse la Ordonanţa 20/2016.

„Marţea trecută, o delegaţie a judeţului Olt a fost prezentă la protestele de la Parlament, împreună cu alţi colegi din ţară. Am fost invitaţi de preşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, dl profesor Buicu. La discuţii, membrii Comisiei de sănătate ne-au promis că vor face tot ce le stă în putinţă să bage, într-un timp cât mai scurt, în plenul Camerei Deputaţilor Ordonanţa 20, cu amendamentele depuse de noi, fără a fi modificate aceste amendamente în nici un fel. Facem apel la toţi parlamentarii, la clasa politică, pentru că este evident că dacă un guvern de tehnocraţi nu-şi poate asuma nimic, avem nevoie de un guvern politic şi de sprijin politic să trecem aceste amendamente prin plenul Camerei Deputaţilor, care este cameră decizională. Am făcut lobby pe lângă toţi parlamentarii pe care personal i-am cunoscut la nivelul judeţului Olt, aşa au făcut şi colegii mei din ţară, să fie prezenţi, să asigure cvorumul necesar în momentul în care această ordionanţă, cu amendamentele propuse de noi va intra în dezbatere”, a mai declarat şefa Sanitas Olt.

Pe timpul grevei de vineri, în toate spitalele au fost asigurate serviciile la Urgenţe, dar şi pe celelalte secţii medicale, unde au rămas să-şi facă treaba o treime dintre angajaţi.

Dacă protestele de vineri nu îşi vor atinge scopul şi dacă în Parlament nu vor fi adoptate amendamentele sindicaliştilor, o grevă generală pe termen nelimita va paraliza, începând cu data de 31 octombrie, sistemul sanitar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here