Andrei Iordache: Şansele ca Cioloş să fie următorul premier sunt cele pe care Iohannis le-a avut să ajungă preşedinte 

– Interviu cu Andrei Iordache, preşedintele PNL Slatina şi ocupant al locului doi pe lista PNL Olt pentru Senatul României –

S-a tras linie în ceea ce priveşte listele de candidaţi ai Partidului Naţional Liberal care vor intra în bătălia alegerilor parlamentare. Cum vezi componenţa acestor liste din poziţia a doua pe lista pentru Senat?

După cum s-a văzut, nu numai la nivel naţional, dar şi la nivel local, Partidul Naţional Liberal a încercat să nominalizeze pe liste, atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat, oameni care să respecte câteva criterii importante. Pe de-o parte, oameni profesionişti, competenţi pe domeniile lor de activitate, iar pe de altă parte oameni care au fost mai puţin implicaţi în tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani în politică, pentru că, din păcate, realitatea este împotriva actualilor politicieni, între care mă inclus şi eu sau ne includem mai mulţi, o bună parte dintre politicieni. Din acest punct de vedere am ajuns într-o situaţie care nu ne este foarte confortabilă. Din acest motiv, listele de candidaţi la parlamentare sunt alcătuite atât din oameni cu experienţă, cât şi din oameni noi în politică.

Listele au suferit unele modificări pe ultima sută de metri. Care este acum starea de spirit între candidaţi? Una de unitate?

Lucrurile sunt mai simple şi mai normale decât vor să inducă o parte dintre adversarii noştri politici sau chiar dvs., mass-media. Peste tot, în toate partidele politice, în orice echipă, în momentul în care este necesar să fie ierarhizate anumite persoane pentru un post politic sau pentru o candidatură se bat mai multe persoane şi este evident că la finalul competiţiei interne, când se ia decizia finală, unii oameni vor fi mulţumiţi, alţii nemulţumiţi. Aşa este şi în PNL, cum probabil este şi în PSD şi în toate partidele. Pentru aceste candidaturi avem, în acest moment, decizia finală a conducerii centrale a partidului, aşa cum spune statutul, şi trecem în cea de-a doua etapă în care tot partidul va cupla, astfel încât să obţinem un rezultat care să permită ca judeţul Olt să aibă reprezentanţi în Parlament şi din partea Partidului Naţional Liberal, pentru că, din păcate, cu actualii conducători ai PSD-ului, cu actualii parlamentari, în marea majoritate tot din aceeaşi formaţiune politică, judeţul Olt este, după 26 de ani, poate cel mai sărac judeţ din ţară. Acesta este obiectivul nostru la aceste alegeri, să trimitem la Bucureşti şi reprezentanţi ai noştri care să susţină interesele judeţului.

Deşi cu o decizie finală, lista candidaţilor la Camera Deputaţilor va rămâne, definitiv, cum o ştim acum, sau mai sunt posibile surprize?

Este bătut în cuie totul, primele două poziţii vor fi ocupate de Gigel Ştirbu şi de Costel Moisescu.

Dumneavaostră sunteţi, aşadar, locul doi la Senat. Din calculele matematice reiese că PNL va prinde două mandate de deputat şi un de senator. S-ar putea întâmpla ca PNL Olt să obţină, după redistribuire, şi un al doilea loc în Senatul României? 

Din punct de vedere matematic şi analizând ce s-a întâmplat la alegerile locale în judeţul Olt, este practic o misiune imposibilă ca un al doilea mandat de senator să revină candidatului Partidului Naţional Liberal. Dar nu cred că lucrul acesta este cel mai important, că obiectivul PNL Olt ar fi ca rezultatul să permită să luăm un al doilea mandat de senator. Cred că vom avea, cu siguranţă, trei parlamentari, şi aici vorbesc de un senator şi doi deputaţi. Ar fi poate pentru prima dată după Revoluţie ca PNL să aibă în Olt mai mult de un parlamentar. Deci noi mizăm pe trei mandate de parlamentar din partea PNL care să reprezinte interesele judeţului Olt la Bucureşti.

În ce măsură modifică raportul de forţe între PNL şi PSD câştigarea a trei mandate de parlamentari de către liberali?

Eu privesc ca pe şansă faptul că, după 26 de ani în care la Bucureşti am fost reprezentanţi de maximum un parlamentar PNL, acum să avem trei parlamentari. Vorbesc de o şansă a judeţului, pentru că PNL va avea trei parlamentari care cred că vor reprezenta mai bine interesele cetăţenilor decât le-au reprezentat parlamentarii PSD, pentru că, din nou spun, după 26 de ani de conducere a PSD, cu parlamentari PSD, cu regret o spun, Oltul se numără printre cele mai sărace judeţe din ţară. Prin urmare, chiar considerăm că este o şansă pe care judeţul Olt o merită, aceea să aibă la Bucureşti şi trei parlamentari ai Partidului Naţional Liberal, care poate vor reprezenta mai bine interesele judeţului. Asta este miza cea mai importantă a acestor alegeri la nivel local.

Vorbiţi de o şansă a judeţului, dar, cu trei parlamentari, este şi o şansă a PNL să se consolideze, nu?

Punctul meu de vedere este uşor diferit de al altora la acest capitol, observând de fiecare dată cum apar în mass-media reprezentanţi ai unor partide care discută că obiectivul lor este să întărească formaţiunile politice din care fac parte, fie că este vorba de PNL, PSD, PMP, ALDE sau de alte partide. Cred, aproape sunt convins că este o greşală fundamentală care denotă o lipsă de responsabilitate din partea acestor politicieni. Pentru că pe oamenii de rând, care nu fac politică, nu îi interesează că se întăreşte sau că slăbeşte un partid politic sau altul. Pe oameni îi interesează ce fac acei politiceni care primesc un mandat pentru comunitatea din care fac parte, pentru Slatina, pentru judeţul Olt în cazul nostru. Prin urmare, eu consider că obiectivul în aceste alegeri nu este o întărire a PNL-ului sau o slăbirea PSD-ului. Obiectivul nostru este să trimitem în Parlament nişte oameni responsabili, cu nişte proiecte bune pentru slătineni şi pentru olteni, astfel încât să mai schimbăm lucrurile în jurul nostru, în Slatina şi în judeţul Olt. Cred că în aceşti termeni putem discuta o astfel de chestiune. Eu personal aşa privesc această situaţie.

Andrei Iordache, v-aţi fi dorit sau vă doriţi să ajungeţi, la un moment dat, în Parlamentul României?

Nu. Nu am avut un asemenea obiectiv politic nici atunci când am intrat în PNL, nici în ultimii ani. Deci nu am avut ca obiectiv politic să devin parlamentar.

Deşi s-a anunţat, s-a tot vorbit luni în şir că PNL îl va susţine pe Dacian Cioloş pentru funcţia de premier al României în următorii patru ani, acum a devenit o certitudine oficializată, ca să spunem aşa. V-aş ruga să faceţi un scurt comentariu pe subiectul Cioloş: de ce ar fi acest om miracolul României în următorii patru ani?

Voi încerca să rezum un principiu aici. Dacă facem de fiecare dată acelaşi lucru sperând că îmbunătăţim situaţia, facem în definitiv o mare greşeală. Dacă timp de 26 de ani, inclusiv Partidul Naţional Liberal când a fost la guvernare, dar mai puţin ca celelalte partide, deci dacă timp de 26 de ani am făcut aceleaşi lucruri în alegeri şi am ales aceiaşi oameni, din PSD, din PNL, din PDL şi aşa mai departe, iar rezultatul după aceşti 26 de ani este că trăim cum trăim într-o ţară în care nu suntem mulţumiţi de noi, nu este normal ca la un moment dat să schimbăm modul de a gândi şi de a face politică şi de a propune acum un prim-ministru, altul decât acelaşi tip de politician tradiţional, cum suntem noi, cu toţii? Eu cred că asumarea, ca premier, a lui Dacian Cioloş este o decizie şi inteligentă, şi responsabilă, aceea de a încerca o altă formulă, total nouă. Până la urmă vom avea de ales între PNL, cu propunerea de premier Dacian Cioloş, şi PSD-ul, care probabil că va veni cu Dragnea sau cu altul, în defintiv cu acelaşi tip de politician şi cu acelaşi tip de politică care s-a făcut în ultimii 26 de ani. Între decizia lor de a rămâne statici şi decizia PNL, una novatoare, a noastră este, repet, una şi inteligentă, şi responsabilă. Obiectivul nostru este, aşadar, PNL la guvernare cu Dacian Cioloş premier. Doar astfel se va schimba modul de a face politică şi de a guverna România.

Aşa cum stau lucrurile acum în plan politic, ce şanse credeţi că are PNL să pună guvern şi, evident, premier?

Şansele ca Cioloş să fie următorul premier al României sunt asemănătoare cu cele pe care Iohannis le-a avut cu două luni de zile înainte de alegerile prezidenţiale să ajungă preşedintele României. Iar aceste şanse vor fi asigurate de cei peste 60% care nu votează stânga, cei care votează Partidul Naţional Liberal şi cei care nu au ieşit la vot pentru că sunt dezamăgiţi de întreaga clasă politică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here