Vechimea în muncă se poate cumpăra. În Olt au fost deja încheiate contracte. Află costul 

Persoanele care nu au stagiul complet de cotizare pentru a putea ieși la pensie au șansa de a și-l completa după ce legea prin care românii își pot putea cumpăra vechime în muncă a intrat, recent, în vigoare. În Olt deja au fost încheiate contracte la Casa Județeană de Pensii.

Este vorba de Legea 186/2016 care prevede că persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurați în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia.

Cei interesați pot încheia un contract de asigurare socială în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a legii. Perioadele pentru care se poate face plata contribuției de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între încheierea contractului de asigurare socială şi ultimii cinci ani anteriori acestei date. Inițial, pe când era doar un proiect, legea prevedea posibilitatea achitării contribuției restante pentru tot trecutul asiguratului, dar au rămas doar ultimii cinci ani.

Printre beneficiarii acestei legi se regăsesc angajații care și-au schimbat locul de muncă și o perioadă au stat acasă, neavând plătită contribuția la pensie. O altă categorie de persoane care ar putea beneficia de această lege este a românilor plecați la muncă în străinătate.

Până în acest moment, CJP Olt a încheiat şase contracte de asigurare, perioada cea mai mare pentru care s-a încheiat un contract fiind de trei ani, potrivit gazetanoua.ro

Cum se face plata

Plata contribuției ar urma să se facă într-o singură tranșă sau eșalonat, în șase tranșe egale. Plata se poate face doar retroactiv, nu în avans.

Cota de contribuție este de 26,3% din venitul asigurat, care nu poate fi mai mic de 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, dar nu mai mare de cinci ori câștigul salarial mediu brut.

Pentru 2016, salariul mediu brut pe economie este de 2.681 de lei. Venitul minim asigurat este de 35% din 2.681 de lei, adică 938 de lei, contribuţia minimă datorată fiind de 247 de lei.

Cei interesați să-şi completeze stagiul de cotizare trebuie să se grăbească. Legea va rămâne în vigoare doar șase luni care au început să curgă de la publicarea ei în Monitorul Oficial – 27 octombrie 2016.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here