Siminica Mirea: Pe listele PNL sunt oameni care nu-şi caută un loc de muncă în Parlament

Candidată pentru un loc în Senatul României pe prima poziție a listei PNL Olt, Siminica Mirea afirmă că alegerile din 11 decembrie ar putea reprezenta un moment zero pentru țară, în măsura în care electoratul va opta pentru această schimbare. Acceptând invitația OLT-ALERT la un dialog pe tema alegerilor, domnia-sa a vorbit despre șansele românilor de a alege onestitatea în locul minciunii, al demagogiei, despre candidații PNL și despre proiectul liberal pentru următorii patru ani de guvernare.

Candidaţi pentru un loc în Senatul României pe prima poziţie a listei PNL Olt şi, potrivit calculelor efectuate nu doar de partidul dumneavoastră, ci şi de adversarii politici, Partidul Naţional Liberal va avea, după 11 decembrie, doi deputaţi şi un senator din Olt. Cu ce gânduri intraţi în competiţia electorală şi care va fi principalul mesaj către electorat?

Alegerile din 11 decembrie pot reprezenta un moment zero pentru România românilor de bună-credinţă. Noi, candidaţii Partidului Naţional Liberal, venim în faţa alegătorilor pentru a le arăta ce înseamnă un proiect de ţară sustenabil, în care să se regăsească fiecare cetăţean. De aici, din Olt, vom merge în noul parlament; o echipă, una dedicată interesului public, care să susţină oamenii cinstiţi în noua administraţie guvernamentală. Este, în sfârşit, timpul ca fiecare dintre noi să creadă în România. Gândurile mele sunt ale unui om care ştie că sunt multe de făcut. Consider că am expertiza necesară pentru a arăta de ce suntem mai buni decât contracandidaţii noștri.

După competiţiile interne, fireşti în orice partid bazat pe valori democratice, PNL Olt este, în momentul de faţă, o echipă omogenă, pregătită ca un întreg pentru bătălia electorală?

Da, PNL Olt este o echipă! Una în care fiecare dintre noi se regăseşte, iar proiectele noastre pentru judeţul Olt sunt parte a proiectului de ţară susţinut de prim-ministrul de azi şi de mâine, Dacian Cioloş. Nu venim cu atacuri la persoană, nu ne interesează decât principiile unei bune guvernări. Mesajele noastre nu îi separă pe români în funcţie de apartenenţă profesională, de clasă socială etc.

PSD, principalul competitor electoral al PNL în Olt, se bazează pe numărul mare de primari, asta este clar. Credeţi că, în ciuda acestui atu, social-democraţii vor pierde segmente de alegători care, deşi votau de regulă cu stânga, acum ar dori o schimbare reală în viaţa lor? Vă întreb acest lucru plecând de la faptul că, în 2014, PSD a pierdut, pe o asemenea logică, alegerile prezidenţiale.

M-aţi ajutat dumneavoastră la formularea răspunsului. Numărul de primari pe care îl are un partid nu este cheia succesului în alegeri. În 2014, la alegerile prezidenţiale, am arătat ce înseamnă aşa ceva. Primarii votează, evident, şi ei, dar comunităţile pe care le conduc nu sunt turme care ascultă îndemnul conducătorului. Românii sunt oameni liberi, ştiu ce trebuie să aleagă. Şi asta se vede şi pe stradă, şi pe uliţă. Locuitorii judeţului Olt nu sunt oameni de stânga sau de dreapta, sunt oameni care vor să fie respectaţi în ţara lor. Noi facem asta în fiecare zi. Nu în campanii electorale, cum se întâmplă în cazul altora.

Care sunt sectoarele în care judeţul Olt a rămas în urmă şi pentru care parlamentarii cu bune intenţii vor trebui să se bată la Bucureşti, pentru aducerea acestor sectoare la normalitate?

Normalitatea în judeţul Olt este sinonimă cu starea de necesitate. Oltenii merită o infrastructură altfel decât cea de până acum, fără ca aşa ceva să însemne un privilegiu acordat de guvernanţi. Este timpul relansării acestei zone, iar proiectul liberal include măsuri imediate în acest sens. Stânga a arătat ce poate sau ce nu poate, alegerea e la cei care votează pe 11 decembrie.

Nu putem vorbi de dezvoltarea socio-economică şi, prin asta, de creşterea nivelului de trai decât dacă punem în discuţie problema investiţiilor şi a locurilor de muncă. Are PNL soluţii oportune, actuale pentru aceste capitole?

Soluţiile pentru dezvoltare nu înseamnă relaxarea fiscală de acum câteva zile. Dezvoltarea unor comunităţi se face prin legi care să acţioneze pe termen lung. Locurile de muncă şi dincolo de Slatina, în Caracal, Drăgăneşti, Balş, constituite elemente de structură la un edificiu social durabil. Măsurile liberale sunt, de fiecare dată, motorul creşterii economice.

Aveţi afaceri şi, spre deosebire de alţi afacerişti, aţi dezvoltat segmente economice în zona rurală, acolo unde aţi creat sute şi sute de locuri de muncă. Poate fi multiplicat modelul dumneavoastră şi în alte zone ale judeţului? Ce politici propune PNL pentru încurajarea mediului privat?

Sunt mândră de ceea ce am putut realiza în plan privat până în prezent. O afacere durabilă nu trebuie să pornească de la banul public. Există oportunităţi în fiecare zonă a judeţului. Susţinerea micului antreprenor e reuşita principală, care dezvoltă atât pe orizontală, cât şi pe verticală, care dă independenţă pe toate planurile. Agricultura are un rol important în judeţul Olt, dar nu e de ajuns proiectul mare în domeniu, ci şi proiectele mici; cu cât sunt mai multe, cu atât înseamnă mai bine pentru mai mulţi, în mod autentic, nu demagogic, cum au descoperit alţii în campania electorală.

Se vorbeşte, din ce în ce mai mult, despre un posibil guvern de dreapta după alegerile parlamentare din decembrie, cu un premier tehnocrat în persoana domnului Dacian Cioloş. Ce ar însemna pentru România revenirea dreptei la putere? 

Viitorul prim-ministru al României va fi Dacian Cioloş, un român adevărat, un om care are pregătirea necesară şi, mai mult decât atât, este un suflet mare, un patriot adevărat. PNL este onorat să sprijine un asemenea om și se vor vedea rezultatele unei guvernări a bunului-simţ. Dreapta la putere în România înseamnă exact lucrul de care are nevoie această ţară acum. E singura şansă prin care putem opri exodul minţii şi a braţelor de muncă spre străinătate.

Va avea efect un asemenea guvern de dreapta şi asupra depolitizării instituţiilor publice la nivel local? Cum veţi acţiona pentru un asemenea deziderat, pentru profesionalizarea instituţiilor?

Depolitizarea instituţiilor publice este condiţie de bază. Un stat dominat de o guvernare clientelară este, din start, un stat falimentar. S-a văzut asta până acum, iar aşa ceva nu trebuie să se mai întâmple. Sunt legi în asemenea sens, dar ele au fost aplicate facultativ. PNL nu va începe, în decembrie, o vânătoare de vrăjitoare. Nu! Noi facem dreptate şi ordine acolo unde trebuie. Excesul poate dăuna. Pur şi simplu, cine îşi va face treaba va fi omul pe care nu-l va da nimeni afară, dar cine nu poate sau vrea să servească alte interese, nu are ce căuta în echipa lărgită a celor care construiesc ţara aşteptată.

Cum vă poziţionaţi dumneavoastră faţă de fierberile din aceste zile din Parlament în privinţa creşterilor salariale în sistemul bugetar?

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Alina Gorghiu, a avut o poziţie faţă de aceste măsuri populiste, susţinute de cei care cred că-i pot minţi pe români prin această grijă suspectă. Oamenii trebuie să câştige mai mult, dar pentru asta e nevoie de un echilibru în zona bugetului public. Ce rezolvăm dacă impunem o creştere nesustenabilă, în măsura în care astăzi dispunem majorarea unor salarii, iar mâine nu vor mai fi bani deloc pentru asigurarea acestora?

Să revenim, pentru o ultimă întrebare, la listele de candidaţi. Se cunosc candidaţii tuturor partidelor, la nivel local şi naţional. Ce diferenţiază listele PNL de cele ale celorlalte partide, cu precădere de cele ale PSD?

Pe listele PNL sunt oameni din România normală, care nu-şi caută un loc de muncă în Senat sau în Camera Deputaţilor. Nu răsplătim lipitorii de afişe, nu promovăm prietenii, pur şi simplu suntem membri din echipa liberală. Vă las dumneavoastră plăcerea de a compara, de a găsi deosebirile şi asemănările, iar după asta vă invit la vot, pe 11 decembrie, să alegeţi ce este bine dumneavoastră, pentru familie şi pentru cei dragi. Îndrăznesc să vă mulţumesc anticipat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here