Cine a împins Compania de Apă Olt în braţele procurorilor DNA. Licitaţie „lucrată” la SF

Firma care se face vinovată de problemele descoperite de Curtea de Conturi la Compania de Apă Olt (CAO) SA și care fac în prezent obiectul unui dosar aflat în cercetări la Direcția Națională Anticorupție este SC KXL SRL București, apropiată, pe vremuri, Administrației Vâlcov. Este vorba de un contract de lucrări pentru extinderea și reabilitarea unor rețele publice de alimentare cu apă și canalizare în Slatina, pentru care firma din Capitală a elaborat studiul de fezabilitate în care prețurile au fost umflate în mod nejustificat. OLT-ALERT dezvăluie care a fost scopul pentru care SC KXL SRL a supraestimat prețul contractului.

Prejudiciul de peste 7,5 milioane de lei descoperit la SC CAO SA de Camera de Conturi Olt cu prilejul unui control derulat în urmă cu doi ani și pentru care anul acesta a fost sesizată Direcția Națională Anticorupție, a fost în mare parte opera firmei SC KXL SRL, cea care a elaborat studiul de fezabilitate în care a stabilit un preț estimat mai mare cu câteva milioane de lei față de valoarea corectă. Bunăoară, câteva „erori de calcul matematic” a făcut ca, ulterior, SC CAO SA să efectueze „cheltuieli supraevaluate sau majorate nejustificat”. Alte calcule similare în studiul de fezabilitate au dus la supraevaluarea valorii estimate a contractului de achiziție publică, „prin utilizarea unor prețuri care nu pot fi justificate ca rezultat al liberei concurențe și a sursei de proveniență”,  cu 3.923.000 de lei, potrivit Camerei de Conturi Olt.

Scopul acestor „calcule” era acela că licitația organizată în 2012 pentru atribuirea contractului de lucrări, proiectare și execuție, urma să fie câștigată de o asociere de firme din care făcea parte şi SC KXL SRL București. Potrivit unor surse din cadrul Primăriei Slatina, din motive pe care nu le putem face publice, firma din Bucureşti a dispărut subit şi nu a mai participat la licitaţie, care a fost câştigată de consorţiul Hidroserv Slatina (pe sectorul de executie) – Oltproiect SRL – Bazaltul SRL (proiectare), fără ca reprezentanţii celor trei firme să ştie că preţurile fuseseră „pregătite” dinainte pentru cu totul alţi agenţi economici.

„Preţul estimat al contractului pentru care se organizează licitaţie este stabilit de cel care realizează studiul de fezabilitate. Cei care câştigă licitaţia lucrează pe aceste preţuri. Dacă ceva este necurat privind valoarea contractului acolo se aranjează, în studiul de fezabilitate”, a declarat, pentru OLT-ALERT, un specialist în domeniul construcţiilor.

KXL SRL Bucureşti s-a „lipit” de Primăria Slatina către sfârşitul primului mandat de primar al lui Darius Vâlcov, şi de atunci a „prins” mai multe contracte, unele dintre ele finanţate din fonduri comunitare.

Curtea de Conturi a sesizat, prin Adresa nr. 40483/12.02.2016, Direcția Națională Anticorupție – Structura Centrală în legătură cu existența unor prejudicii imense descoperite la Compania de Apă Olt SA. În afară de sumele de bani supraevaluate arătate mai sus, la CAO SA auditorii externi au mai descoperit că reprezentanții companiei au încheiat mai multe contracte de consultanţă şi asistenţă juridică cu cabinete de avocatură, în condiţiile în care entitatea are organizat în structura proprie un compartiment juridic. În cadrul acestor contracte, compania a efectuat plăți de 623.000 lei.

De asemenea, prin Adresa nr. 40596/24.02.2016, Curtea de Conturi a sesizat DNA – Sectia de combatere a corupției și în cazul Primăriei Slatina, tot sub aspectul abuzului în serviciu, după un control efectuat la începutul anului 2015 în timpul căruia a fost descoperit un prejudiciu estimat de 4.843.153 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here