Ion Moisescu: „Noi, liberalii, garantăm că parlamentarii noştri vor fi profesionişti şi integri”

La jumătatea campaniei electorale, prim-vicepreședintele PNL Olt Ion Moisescu, candidat pentru un loc în Camera Deputaților pe poziția a doua pe listă, afirmă că oferta liberală este apreciată de oameni în contextul în care electorilor din Olt le este explicată, pe puncte, această ofertă și care vor fi efectele ei în timp. Pe de altă parte, liderul liberal susține că integritatea persoanelor care figurează pe listele de candidați ale PNL fac diferența în comparație cu listele altor partide, pe care se găsesc mulți oameni cu probleme penale. Despre toate acestea Ion Moisescu a vorbit în cadrul unui interviu realizat de OLT-ALERT.

Sunteţi văzut prin tot judeţul în această perioadă de campanie electorală, iar cel mai bun sondaj, în care poţi avea deplină încredere, este cel care reiese în mod direct din contactul cu oamenii. Ce spun, aşadar, oamenii cu care staţi de vorbă în legătură cu oferta liberală, cu partidul din care faceţi parte?

Într-adevăr, în ultimele luni – nu doar de când a început campania electorală – am fost în multe localităţi din judeţ, am avut întâlniri cu organizaţiile locale şi am stat de vorbă cu foarte mulţi cetăţeni. Oferta liberală este apreciată de oameni, pentru că le explicăm că se pot face lucruri bune construind sănătos şi pe termen lung. Majoritatea celor cu care am stat de vorbă au înţeles “cadoul otrăvit” cu care PSD-ul a ieşit la rampă în prag de campanie electorală, lucru pe care din punctul meu de vedere puteau să-l facă, dacă îşi doreau acest lucru, la începutul anului. Aş mai vrea să menţionez, pentru a împrospăta memoria unora, că actualul guvern tehnocrat a fost votat de majoritatea partidelor care au grup parlamentar. Mai mult decât atât, domnul Dragnea uită să menţioneze că în fruntea guvernului pe care îl huleşte se află un social democrat cu state vechi în persoana domnului Vasile Dâncu, care este vicepremier.

Modul în care se face campanie electorală s-a schimbat radical încă din vară, când au avut loc alegerile locale. E mai bine acum, e mai rău?

Din punctul meu de vedere este mult mai bine. Am scăpat de nebunia cu afişe pe toate gardurile, de bannere puse legal sau mai puţin legal, toţi banii de campanie se strâng într-un cont de unde se poate verifica cum s-au cheltuit.

Este o campanie mult mai civilizată, mult mai corectă, în care primează mesajele pe care le transmiţi, care trebuie să recunoaştem, sunt mult mai vizibile acum prin campaniile de presă şi prin dezvoltarea extraordinară a reţelelor sociale.

O parte din presa naţională, cu precădere anumite site-uri, încearcă să inculce ideea că între Dacian Cioloş şi PNL apar tot mai multe discrepanţe. Este un dram de adevăr aici?

Aţi spus foarte bine, o parte din presa naţională. Ştim foarte bine că o parte a presei are anumite afinităţi, aşa că, indiferent ce se spune, eu consider că relaţia între PNL şi Dacian Cioloş este una de compatibilitate.

Mesajul principal al programului de guvernare al PSD este, în această campanie, „Mai mulţi oameni în clasa de mijloc”. Cât de motivat este Partidul Social Democrat să îmbrăţişeze un asemenea slogan şi ce măsuri are PNL pentru ca, în realitate, clasa de mijloc să cuprindă, în viitor, cât mai mulţi români?

PSD a înţeles că românii de dreapta sunt în proporţie mai mare decât cei de stânga, şi atunci a considerat că prin demagogie poate rupe o parte dintre votanţii de dreapta. La ce probleme penale au unii dintre liderii lor, sunt în stare să facă oferte electorale încât paradisurile fiscale să nu mai fie interesante… Haideţi să fim serioşi – politica PSD este una care promovează ajutorul social. Ei vor ca oamenii să fie dependenţi de sumele primite de la stat, pentru a putea continua să-i controleze mult mai uşor. E suficient să ne uităm în judeţele conduse de PSD, ca să constatăm acest lucru. Acum ei reiau în mare parte aceleaşi promisiuni făcute acum patru ani. Promiteau un milion de locuri de muncă, acum vorbesc de 800.000. Promiteau autostrăzi, centuri, investiţii, le promit şi acum, că nu îi doare gura. Venind din partea PSD, aceste promisiuni nu mai au nici un pic de credibilitate.  Măsurile PNL sunt concrete, vizează reducerea fiscalităţii şi încurajarea mediului privat, sprijinirea micilor antreprenori.

Aţi declarat, într-o conferinţă de presă, că zona de nord a județului Olt ar trebui declarată zonă defavorizată pentru a putea fi atrase fonduri publice acolo. Vreţi să dezvoltaţi puţin subiectul?

Da, consider că nu numai zona de nord, ci şi alte zone din judeţ, cum ar fi Balş, Drăgăneşti, au nevoie de o restartare din punct de vedere economic şi acest lucru cred că s-ar putea face numai prin modificarea Legii 20 din 15.01.1999, care ar putea crea, prin facilităţile fiscale oferite, un boom economic. Domnule Mirea, în România există discrepanţe majore între Bucureşti cu zonele limitrofe, marile oraşe în special din Transilvania, şi zone întinse din Olt, Teleorman, Gorj, Mehedinţi, Vaslui, etc, discrepanțe care trebuie diminuate. O soluţie este modificarea acestei legi. Unele UAT-uri au buget mai mult decât suficient, altele nu au nici pentru plata salariilor, nu mai vorbim de bani pentru investiţii sau cofinanţare.

De ce alte proiecte importante şi realizabile are nevoie Oltul?

Infrastructura este prioritară, pentru că de aici pleacă totul. Nu poţi avea pretenţii să atragi investitori, dacă drumurile sunt praf. Multe din problemele unei zone se pot rezolva dacă infrastructura este la standardele normale.

Dumneavoastră candidaţi pentru un loc în Camera Deputaţilor. Sunteţi om de afaceri şi, aş spune, unul de succes. Aţi câştigat şi bani din contracte încheiate cu statul, sub o formă sau alta?

Eu nu am avut afaceri cu statul, nu am şi nici nu voi avea. Afacerile mele nu depind de banul public, de aceea îmi și permit să vorbesc liber, chiar dacă mai deranjez pe unii.

Aţi fost vreodată cercetat de organele de urmărie penală?

Nu.

Ce credeţi că ar trebui făcut pentru încurajarea oamenilor să-şi deschidă afaceri care să şi meargă bine, evident? Vă întreb asta pentru că, totuşi, un motor important pentru o clasă de mijloc este antreprenoriatul.

Mai devreme v-am menţionat cum văd eu lucrurile, dar consider că pot fi luate şi alte măsuri – încurajarea tinerilor şi sprijinirea lor, concret, cu împrumuturi cu dobânzi reduse, nu cu vorbe şi birocraţie sufocantă, şi mai cred într-o fiscalitate redusă cu o bună colectare a taxelor.

Românii merită un parlament de profesionişti integri – acesta este mesajul candidaţilor PNL Olt pentru populaţia judeţului. Se cunosc listele şi candidaţii eligibili ai tuturor partidelor şi, într-o oarecare măsură, se cunosc şi calculele pe care partidele şi le-au făcut în legătură cu procentele ce vor fi obţinute. În ce proporţie credeţi că vom avea, după 11 decembrie, un parlament de profesionişti integri?

Eu nu cunosc pe lista de candidaţi PNL oameni care să aibă probleme penale şi consider că aceşti oameni pot într-adevăr să formeze un Parlament integru.

Nu acelaşi lucru l-aş putea spune, şi se vede cu ochiul liber, despre listele de candidaţi de la alte partide. Noi, liberalii, garantăm că parlamentarii noştri vor fi profesionişti şi integri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here