Dan Ciocan: PSD are cel mai bun program de guvernare, cu cifre exacte și surse de finanțare

Consilier județean în perioada 2008 – 2012 și actual deputat din partea Partidului Social Democrat, al cărui membru este din 2002, Dan Ciocan candidează la alegerile din 11 decembrie pentru încă un mandat în Camera Deputaților. În cadrul unui dialog propus de OLT-ALERT, domnia-sa a explicat care sunt motivele care l-au determinat să candideze încă o dată. De asemenea, a vorbit, concret, despre programul de guvernare propus românilor de PSD, despre soluțiile cuprinse în acest document și despre cum poate fi el pus în aplicare după 11 decembrie 2016.

Domnule deputat, candidați pentru un nou mandat de parlamentar. O întrebare simplă: de ce?

Fac parte dintr-un partid politic care încearcă să pună lucrurile pe făgașul lor normal în țara aceasta și guvernările social-democrate au arătat că PSD nu doar încearcă, dar și reușește acest lucru: creșterea economică și măsurile reparatorii pe care guvernele Partidului Social Democrat le-au luat readucând salariile la nivelul de la care fuseseră scăzute de Guvernul Boc în domeniul bugetar dovedesc buna credință și eficiența PSD în societatea românească. Ei bine, și eu sunt o rotiță în acest partid și am avut un rol în acțiunile PSD din postura de parlamentar și vreau să îmi continui acest rol în Camera Deputaților. Noi am dovedit că putem, iar acum suntem mai pregătiți mai mult ca oricând pentru o nouă guvernare și, evident, pentru o nouă majoritate parlamentară.

Ați fost consilier județean înainte de a fi deputat; v-ați aflat, așadar, în contact direct cu problemele județului. Care sunt prioritățile momentului în Olt?

Avem nevoie de o infrastructură rutieră modernă fără de care dezvoltarea județului Olt nu poate continua, și mă gândesc aici la autostrada Craiova – Pitești, la centurile ocolitoare de la Slatina și Balș, la reabilitarea și modernizarea mai multor drumuri județene. Apoi mă gândesc la domeniul agricol, cu precădere la modul de valorificare a produselor agricole, dar și la creșterea producției agricole la nivelul fermelor, iar programul de guvernare al PSD are soluții la acest capitol. Eliminarea impozitelor pe terenurile lucrate începând cu 2018, impozit zero pentru tractoare și utilaje agricole începând tot cu 2018, continuarea refacerii și modernizării instalațiilor de irigații sunt puncte concrete în programul nostru de guvernare. Atragerea fondurilor europene, punct la care Oltul nu stă prost, dar care poate fi îmbunătățit, este o altă nevoie a județului.

Județul Olt este categorisit de către contracandidații dumneavoastră ca fiind unul dintre cele mai sărace județe din țară. Este Oltul atât de sărac, sau vorbim de simple sloganuri politice?

Nu trebuie să uităm cele câteva mii de locuri de muncă existente pe platforma industrială a Slatinei. Este adevărat că există zone mai puțin dezvoltate, precum zona de nord a județului, dar programul nostru de guvernare va tura motoarele pe componenta agricolă pentru aplicarea unor importante facilități fiscale care vor genera noi locuri de muncă. Deja revirimente importante au fost demarate, și exemplificăm aici cu zona de sud a județului care a început să se revigoreze acolo unde existau probleme. Introducerea gazelor naturale în Corabia va aduce, de pildă, investitori importanți în zonă, investitori care în trecut se fereau de acea parte a județului tocmai din cauza lipsei unor asemenea servicii. Investitorii care au deschis unități de producție în Balș și Piatra Olt sunt alte exemple. De asemenea, transformări importante sunt la Caracal, şi amintim doar finalizarea lucrărilor la centura de sud a Caracalului, începerea lucrărilor la mini-centura de nord tot la Caracal etc. În plus, împreună cu administraţia publică locală din Caracal s-a început o serie de demersuri în privinţa creării de facilităţi pentru investitori, astfel ca, prin atragerea acestora, să fie create noi locuri de muncă atât pentru tineri, cât şi pentru alte categorii sociale de oameni.

Nu negăm că sunt unele probleme, dar pentru asta suntem pregătiți cu cel mai bun program de guvernare la această oră pe investiții, programe de sprijin în agricultură și crearea de noi locuri de muncă.

Mesajul central al PSD în programul de guvernare este „Mai mulți români în clasa de mijloc”. Cum am putea atinge acest deziderat la nivelul județului Olt?

Așa cum v-am spus, avem un program economic care se bazează pe cifre, nu pe povești și sloganuri politice fără acoperire. Creşterea economică va aduce salarii mai mari, servicii medicale de calitate, educaţie de top și pensii cinstite. Sprijinirea fermierilor noştri pentru a nu mai importa alimentele pe care românii le pun pe masă, reindustrializarea, locuri de muncă bine plătite în companii româneşti puternice, creşterea anuală cu 20% a numărului de firme existente şi creşterea competitivităţii sunt măsuri care nu sunt gândite pe zone, ci pentru toată țara; de asemenea măsuri va beneficia, deci, și Oltul, iar în răspunsurile de până acum am dat și câteva date concrete.

Ce soluții are partidul din care faceți parte pentru tineri?

În România unul din cinci tineri sub 25 de ani este șomer, iar șomajul în rândul tinerilor trebuie imediat redus. De aceea, PSD a gândit un program special pentru tineri care preia problemele din fașă, cum s-ar zice, adică de la nivelul educației. Programul nostru, numit „Garanția pentru tineri”, prevede alocații pentru finalizarea studiilor pentru 60.000 de potențiali beneficiari, cu o valoare de 350 euro/persoană, alocații pentru terminarea gimnaziului la nivelul a 400 euro/persoană, burse profesionale de 400 lei/lună/persoană pentru 60.000 de potențiali beneficiari în școlile profesionale, dar și un sprijin de 250 lei/lună pentru tinerii din familiile sărace ca să își poată continua studiile. Sursele de finanțare vor fi fondurile europene, prin Programul Operațional Regional 2017 – 2020.

Mai există Programul „Primul salariu” pentru tinerii cu studii superioare, licenţiaţi. Este vorba de garantarea unui salariu de încadrare de 2.500 lei brut în primii trei ani de muncă, de subvenționarea cu 50% din cheltuielile angajatorului în cei trei ani, cu obligația menținerii a cel puțin cinci ani în muncă a angajatului. Programul este gândit pe patru ani, cu un impact bugetar de 180 de milioane de euro pe an de la bugetul de stat și de el vor beneficia, anual, 40.000 de tineri.

Avem programe de sprijin pentru înființarea unor firme de către tinerii care provin din familii sărace, programe de ucenicie pentru învățarea unei meserii, dar și programe de stagii pentru experiență profesională. Domnule Mirea, avem cifre și surse de finanțare identificate, toate acestea gândite de specialiști în domeniile respective și care vor duce la eradicarea șomajului în rândurile tinerilor.

Ce propuneți pentru întreprinzători, pentru mediul de afaceri?

PSD are o schemă de ajutor de stat pentru finanțarea a 10.000 de start-up-uri anual, de până la 200.000 de lei pentru un proiect al unui antreprenor. Un asemenea proiect va putea fi depus, în procedură simplificată, on-line, într-o singură zi. Alocarea financiară nu se va face decât în funcție de contribuția proiectului la dezvoltarea regiunii din care provine solicitantul, prin crearea de noi locuri de muncă bine plătite în domenii precum agricultură, silvicultură, pescuit și acvacultură, textile, lemn, mobilă și indistrii creative, turism, industria auto și componente, sănătate și produse farmceutice, procesarea alimentelor, tehnologia informațiilor și comunicații. Aceste domenii nu au fost luate la întâmplare, ci au fost identificate în cadrul strategiei naționale pentru competitivitate pentru perioada 2014 – 2020.

Foarte important va fi să simplificăm procedura de înființarea a unei firme și să sprijinim acest lucru prin câteva măsuri la îndemână, și anume o societate cu răspundere limitată să poată fi înființată cu doar un leu capital social, într-o singură zi, cu semnătură electronică gratuită și cont bancar fără costuri.

La acestea se adaugă relaxarea fiscală pentru mediul privat. Toate aceste măsuri vor duce la creșterea cu 20% a numărului de firme în România.

Pe câte mandate de parlamentar mizați în Olt?

Avem un obiectiv precis și realizabil, de a obține patru mandate de deputat și două mandate de senator, dar este posibil să câștigăm chiar șapte mandate de parlamentar. În procente, un asemenea obiectiv înseamnă aproximativ 65%.

Aveți un mesaj pe care să îl transmiteți electoratului?

Mesajul meu pentru alegătorii din Olt este acela ca ei să aibă încredere în Partidul Social Democrat, în programul nostru de guvernare, un program care pleacă de la realitățile și nevoile concrete ale țării și care, repet, are soluții cu cifre exacte și surse de finanțare identificate. Prin urmare, îi îndemn pe toți oltenii să iasă la vot și să voteze cu încredere candidații PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here