Când va deveni funcţionabil Sistemul integrat al deşeurilor în Olt: Ce spune Marius Oprescu

După ce aleşii locali din Slatina şi Balş au rezolvat problemele care puneau cele două oraşe în pericol de a rămâne, pe viitor, fără serviciile de salubritate, procedurile ce trebuie parcurse pentru ca Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor au intrat în linie dreaptă. Întrebat când estimează că sistemul va deveni funcţionabil la nivelul judeţului, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, a spus că asta va depinde de firmele care vor participa la licitaţia pentru desemnarea operatorului care va prelua, sub contract, afacerea.

„Ultima hotărâre privind regulamentul de salubrizare a fost luată de Consiliul Local Slatina. De asemenea, regulamentul a fost adoptat şi în Consiliul Local Balş. În acest moment, având regulamentul aprobat în toate localităţile, se lucrează la caietul de sarcini care va fi transmis către toate localităţile din judeţ ca să-l aprobe în consiliile locale. După ce caietul de sarcini va fi aprobat de toate localităţile, vom scoate acest caiet de sarcini la licitaţia privind desemnarea operatorului care va prelua gunoiul din tot judeţul şi a operatorului care va administra groapa de la Bălteni şi cele patru staţii de transfer. Noi sperăm ca la sfârşitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie să avem caietul de sarcini ridicat în SEAP. Din acel moment, nu mai depinde doar de noi. Dacă la licitaţie se vor înscrie foarte multe firme şi se vor contesta între ele, atunci depindem şi de alte instituţii ale statului, în funcţie de cât de repede vor da răspunsul la aceste contestaţii”, a declarat preşedintele CJ Olt.

După mai multe nereuşite şi amânări, consilierii locali ai Slatinei au reuşit să aprobe Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Serviciului Public de Salubrizare a Localităţilor din Judeţul Olt, după ce au căzut la înţelegere cu operatorul care se ocupă de salubrizarea oraşului să modifice contractul de concesiunare a acestui serviciu, încheiat pe 25 de ani. Astfel, operatorul actual, Salubris, nu va mai colecta deşeuri, ci se va ocupa doar de curăţenia şi deszăpezirea străzilor.

Exemplul consilierilor slătineni a fost urmat şi de aleşii locali din Balş, care se găseau în aceeaşi situaţie, după ce, deşi ştiau că în tot judeţul va exista un singur sistem privind colectarea deşeurilor, au semnat prelungit contractele de salubrizare cu Salubris pe perioade foarte lungi.

Lucrările la „Sistemul integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt”, investiţie finanţată prin Programul Operational Sectorial – Mediu 2007 – 2013, în valoare de peste 34 milioane de euro, au fost finalizate anul trecut. Investiția cuprinde un depozit ecologic care va colecta deșeurile din tot județul, o stație de sortare și o stație de tratare levigat, poziționate în localitatea Bălteni, patru stații de transfer în localitățile Caracal, Balș, Corabia și Scornicești, 3722 de platforme de colectare a deșeurilor menajere și 1975 de platforme de colectare a deșeurior reciclabile în cele 112 localități din județ,

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here