Focar de infecţii nosocomiale cu rujeolă la Spitalul Caracal. Ce s-a întâmplat

Din cele peste 28 de cazuri de rujeolă înregistrate în ultima vreme la nivelul judeţului Olt, 18 au apărut la copii internaţi în Spitalul Caracal, după ce în unitatea sanitară a fost internat un copil nevaccinat. La nivel naţional au fost înregistrate 1.366 de cazuri de rujeolă, şase dintre acestea soldându-se cu decesul pacienţilor.

Toate cele 18 cazuri confirmate la Spitalul Caracal au fost declarate ca focar de infecţie nosocomială, contaminarea producându-se în spital.

Directorul medical al Spitalului Caracal, medicul Mihnea Tuţă, susţine că întreg focarul a plecat de la un copil de un an şi zece luni pe care părinţii refuzaseră să-l vaccineze.

„În total, au fost 18 cazuri de infecţii nosocomiale, adică infecţia a avut legătură directă cu internarea. Rujeola este o boală foarte contagioasă şi din acest motiv am avut un număr atât de mare. Totul a plecat de la un copil de un an şi zece luni din Caracal, părinţii lui refuzaseră vaccinarea care se face între un an şi un an şi două luni. Copilul s-a prezentat cu viroză respiratorie şi tardiv au apărut semnele eruptive. Nu a fost o formă gravă şi nu au apărut complicaţiile. Noi am declarat aceste îmbolnăviri ca infecţii nosocomiale, pentru că toţi au avut legătură cu acest copil”, a declarat, pentru Gazeta Nouă, Mihnea Tuţă.

Ministerul Sănătăţii a dispus un plan de acţiuni pentru monitorizarea focarelor de rujeolă. Astfel, potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Olt, DSP le-a cerut medicilor de familie să întocmească rapoarte în care să precizeze câţi copii de pe listele lor au fost vaccinaţi împotriva rujeolei.

La nivel naţional au fost confirmate 1.366 de cazuri de rujeolă, şase dintre acestea soldându-se cu decesul pacienţilor. La nivelul judeţului Olt s-au înregistrat 28 de cazuri de rujeolă, toate fiind confirmate de Laboratorul din cadrul Institutului „Cantacuzino” Bucureşti, se arată într-un comunicat al DSP Olt. Copiii bolnavi provin din localităţile Caracal, Drăgăneşti-Olt, Mărunţei, Verguleasa, Dobrosloveni, Rusăneşti, Scărişoara, Urzica, Studina, Deveselu, Vlădila şi Stoeneşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here