Se întâmplă într-un spital din Olt: Instrumentarul medical, fiert într-o oală pe aragaz

Metode rudimentare folosite la sterilizarea instrumentarului într-un spital din Olt. Instrumentarul ajunge mai întâi într-o oală pusă cu apă încălzită pe un aragaz, şi abia după aceea piesele medicale sunt sterilizate la o mie de grade. Această metodă nu se mai foloseşte de câteva decenii, susţin specialiştii consultaţi de jurnaliştii de la Gazeta Nouă.

Este vorba de Spitalul Orăşenesc Balş. Managerul unităţii medicale, Ştefan Stănculescu, a confirmat informaţiile deţinute de Gazeta Nouă, afirmând că instrumentarul murdar din spital este mai întâi fiert într-o oală pe aragaz, după care se procedează la sterilizarea propriu-zisă.

„Procedura de care vorbiţi dumneavoastră, fierberea pe aragaz, se face într-o oală înainte de începerea procedurii de sterilizarea. După ce sunt spălate în oală, se șterg frumos şi se pun în soluţii dezinfectante, se mai pregătesc apoi şi se duc la sterilizare. Acesta este procesul la noi! Şi dumneavoastră, acasă, dacă aveţi un obiect murdar îl spălaţi, îl puneţi într-un vas cu apă caldă şi fierbeţi puţin. Dar asta se întâmplă doar când un obiect este foarte murdar, pentru că nu poate fi pus în soluţii dezinfectante aşa”, a spus şeful spitalul din Balş pentru Gazeta Nouă.

Specialiştii consultaţi de jurnalişti au spus că dezinfectarea instrumentelor medicale prin fierbere este o metodă depăşită.

„Nu cred că un manager poate spune aceste lucruri! Poate sunt unii care îşi închipuie că prin fierbere instrumentarul este mai bine curăţat. La acest moment sunt multe mijloace de curăţare moderne şi eficiente, care nu mai implică fierberea, procedeu făcut în urmă cu ani. Nu se mai folosesc astfel de metode. Există Ordinul 961 care spune că instrumentarul, în momentul sterilizării, trebuie să fie obligatoriu curat şi dezinfectat şi să nu prezinte niciun fel de resturi organice. Dacă există pete, ele se curăţă mecanic, la perie. În anul 2017 nu se mai fierbe nimic. Această procedură este rudimentară, mai bine sunt frecate cu peria. Cel mult se fierb tetinele la biberoane, se pun în apă clocotită, pentru că sunt din cauciuc, dar vorbim de altceva”, a declarat, indignat, un medic citat de Gazeta Nouă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here