Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Olt a descoperit în Olt aproape 100 de pacienţi care depindeau de aparatele de oxigenoterapie puse la dispoziţie, contracost, de AirLiquide Vitalaire România SRL şi care, deşi au decedat, firma care le-a închiriat aparatele a continuat să încaseze bani în contul lor. Verificările au fost cerute de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în urma scandalului declanşat la nivel naţional în urma anchetei jurnalistice coordonate de ziaristul Cătălin Tolontan în Gazeta Sporturilor.
Potrivit directorului general al CJAS Olt, Florin Ciocan, la nivelul judeţului au fost depistate 97 de cazuri cu pacienţi în contul cărora, deşi decedaţi în timpul contractelor cu AirLiquide Vitalaire România SRL, firma a continuat să solicite Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate decontarea banilor.
„Este un control dispus de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate la nivelul tuturor caselor judeţene din ţară în privinţa prescripţiilor şi recomandărilor date pacienţilor de către Vitalaire România SRL, asta după ce la nivel naţional s-au descoperit probleme la această firmă. Controlul derulat de CAS Olt a început în decembrie şi se va încheia pe 20 ianuarie. În fapt, se verifică modul în care, în ultimii şase ani, s-a verificat cum a fost prescris aparatul, eliberarea deciziilor, se fac încrucişări pe bazele de date să se constate dacă aceste dispozitive apar şi pe numele unor pacienţi care au decedat. Şi la nivelul judeţului Olt au fost descoperite, într-adevăr, astfel de cazuri. Din 2013 până în 2016 sunt 97 de pacienţi pentru care s-a decontat toată luna, deşi ei au murit la câteva zile după primirea aparatului. Noi spunem că această culpă aparţine firmei, dar ea va putea contesta rezultatul acestui control. Din acel moment noi trebuie să ne recuperăm banii, adică o sută de milioane de lei vechi. Sunt puţine cazuri în care s-a decontat o lună întreagă, sunt numai fracţii”, a declarat şeful CJAS Olt.
„Problema este că atunci când pacientul decedează, aparţinătorul trebuie să anunţe firma de dispozitive, care este obligată să sisteze facturarea către CAS Olt. Dacă familia anunţă, iar firma nu notifică CAS Olt şi îl declară pacient în continuare, vine apoi la decontare. CAS Olt nu poate afla în timp real că pacientul a decedat, pentru că nouă datele de la Evidenţa populaţiei ne vin la două luni distanţă”, a mai precizat Florin Ciocan.
Potrivit unei anchetei jurnalistice coordonate de ziaristul Cătălin Tolontan în Gazeta Sporturilor, AirLiquide Vitalaire România SRL, cu sediul în Iaşi, s-ar face vinovată de mai multe nereguli grave, printre care aceea că ar fi decontat la casele judeţene de asigurări de sănătate servicii furnizate unor pacienţi decedaţi în contul utilizări concentratoarelor de oxigen de care oameni care suferă de anumite boli depind pentru a trăi. Mai mult, firma s-ar folosi de contabilitate dublă, folosind în instanţele de judecată facturi false pentru încasarea unor sume de bani.