Lovitură pentru profesori! Meditaţiile elevilor de la clasă, INTERZISE în anumite condiţii

Noile reguli apar în codul etic al profesorilor, primul document de acest tip aflat acum în dezbatere publică. Una dintre reguli este aceea că profesorii nu vor mai putea accepta cadouri de la părinți sau elevi și sunt obligați să raporteze eventualele cazuri de plagiat ale colegilor de cancelarie. O altă regulă interzice profesorilor să mai acorde propriilor elevi de la clasă, dacă aceste meditații au la bază constrângerea sub o formă sau alta.

Codul de etică pentru învățământul preuniversitar este o idee apărută încă din 2011. Proiectul prevede o serie de valori și norme de conduită ale profesorilor, cum ar fi: denunțarea oricăror forme de violență asupra elevilor, interzicerea hărțuirii și a relațiilor sexuale cu ei, precum și încurajarea toleranței și a diversității. Cel mai disputat aspect al acestui document se referă la meditațiile pe care profesorii le acorda propriilor elevi de la clasă. În actuala formă a proiectului ele sunt interzise doar dacă se fac prin constrângere.

Conform codului etic, în relația cu părinții, profesorii trebuie să respecte confidențialitatea informațiilor și dreptul la viața privată, iar în relația cu colegii de cancelarie trebuie să fie solidari cu ei în situații în care interesul comun este binele educației, dar și să semnaleze eventuale fraude intelectuale și plagiatele.

În plus, documentul interzice solicitarea, acceptarea sau colectarea de către personalul didactic a unor sume de bani sau cadouri, precum și impunerea unor materiale auxiliare contra-cost. Actuala formă a codului este pusă în dezbatere publică până la data de 17 februarie 2017.

sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here