Comentariile OLT-ALERT / Subprefectul Cotarcea, sinecuristul vopsit în tehnocrat

Ionuț Cotarcea

Cel care în urmă cu patru luni era instalat de Guvernul Cioloș, ca „tehnocrat”, în funcția de subprefect al județului Olt, Ionuț Cotarcea din Balș, este mai mult un soi de sinecurist decât un profesionist. De altfel, în cele patru luni care s-au scurs de la ungerea sa în funcție nu s-a remarcat prin nimic în postul pe care l-ar ocupa grație calităților sale de „profesionist”.

Scriem aceste rânduri după ce, neplecând urechea la discursul său de la instalare (o retorică goală prin care declama corectitudinea și transparența), am luat la bani mărunți CV-ul său. Un CV plin pe trei sferturi cu diplome obținute după fel de fel de cursuri a câte două, trei zile fiecare – așa-zisele cursuri pe care orice politician oportunist caută să le urmeze fix pentru fabricarea unui CV impresionant care să dea bine la capitolul imagine. Dincolo de aceste văluri înșelătoare găsim un simplu jurist, care a lucrat vreo doi ani în posturi de consilier juridic și vreo cinci ani ca avocat. Atât. Cu această „bogată” carieră, Ionuț Cotarcea este aburcat, în 2013, în funcția de inspector șef adjunct, cu grad de subsecretar de stat, la Inspectoratul de Stat în Construcții, „profesionismul” său fiind, de fapt, doar emanația unei negocieri între liberali, care îl susțineau pentru că le era coleg de partid, și social-democrați, care l-au acceptat în spiritul Uniunii Social Liberale de atunci. După ruperea USL, actualul subprefect de Olt nu se întoarce în orașul său natal să practice avocatura, ci rămâne, așa cum se obișnuiește în România, pe un post călduț în Capitală, anume pe postul de director al Resurselor Umane din aceeași instituție. Calitatea de „tehnocrat” o câștigă, așadar, nu datorită unui cumul de experiențe și recunoașteri profesionale, ci pentru că, intrând, la un moment dat, în rândul înalților funcționari publici, a fost obligat de legislație să renunțe la calitatea de membru al unui partid politic.

Așa a devenit Ionuț Cotarcea un „tehnocrat” atât de prețuit încât Guvernul Cioloș, la un semn „tehno-liberal”, găsește de cuviință să îl înscăuneze pe postul de subprefect al Oltului. Unde, reamintim, nu s-a remarcat prin nimic. Decât, poate, prin unele pretenții financiare care l-au făcut să dea în judecată Instituția Prefectului.

În acest context, oricât am forța lucrurile, oricât ne-am strădui să îl privim pe Cotarcea altfel decât ca pe un soi de sinecurist „plantat” în posturi bine plătite de mediul politic, n-o putem face. Nu avem nici elemente obiective în acest sens, și nici evoluția omului în structurile publice nu ne dau destule motive. Cert rămâne, în cazul său, doar salariul consistent pe care îl încasează de câțiva ani buni de la stat, din contribuțiile noastre, ale tuturor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here