„Impresii mediteraneene”: Expoziție plastică semnată Viorela și Vintilă Mihăescu la Slatina/FOTO

Muzeul Județean Olt a deschis, la Galeria Artis din Slatina, o interesantă expoziție de pictură cu lucrări semnate de Viorela și Vintilă Mihăescu din București, care a fost deschisă oficial joi, 30 martie.

La vernisaj au participat figuri importante ale culturii locale, printre care s-au numărat poetul Ioan Smedescu, artistul plastic Nicolae Diaconu, scriitorul și pictorul Gheorghe Atanasescu etc. Mai rar la evenimente de acest fel la Slatina, la deschiderea expoziției a fost prezent și omul de afaceri Ion Doldurea, un mecena al culturii și sportului în Olt.

Printre cei care au vorbit despre lucrările și talentul celor doi autori s-au numărat șeful Muzeului Județean Olt, Laurențiu Guțică, și președintele Comisiei pentru cultură, învătământ, activitate ştiintifică, sănătate, familie, protectie copii şi culte din Consiliul Județean Olt, consilierul județean Victor Vătămanu.

Nu este pentru prima oară când cei doi artiști din Capitală expun la Slatina, dar este întâia dată când ei deschid o expoziție de pictură.

Născut la 4 decembrie 1943, în municipiul Caracal, Vintilă Mihăescu a absolvit, în 1969, Institutul de Arte plastice „Nicolae Grigorescu” București, secţia Tapiserie. În 1970 devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Arte Decorative București, iar în 1980 devine membru al „Academiei Internaţionale de Artă Contemporană” Roma. Din 1970 participă la numeroase expoziţii internaţionale şi la majoritatea saloanelor de artă organizate de UAP sau de diverse muzee, la expoziții de grup și la expoziții în străinătate. A avut peste 20 de expoziţii personale în România și în străinătate (Italia, Franța, Austria, Germania). Lucrări ale sale se află în muzee, colecţii de stat sau private din ţară sau din străinătate. În 1970 obține Premiul pentru tapiserie / decorarea Teatrului Naţional București, în 1974 – Premiul pentru tapiserie, Quatrienala Erfurt, Germania, în 2004 este decorat cu Ordinul și Medalia „Meritul Cultural”, iar în 2009 obține Premiul special la Bienala „Cezar Ivănescu” – Muzeul de Artă Vizuală Galaţi.

Viorela Mihăescu s-a născut la 6 aprilie 1948. A absolvit, în 1974, Institutul de Arte plastice „Nicolae Grigorescu” București, secţia Grafică. În 1990 obține o bursă de studii în Perugia, Italia. Este membră a Uniunii Artiştilor Plastici, Filiala Arte Decorative București, din 1975, membră a A.I.A.P. – UNESCO și a VISARTA – societate pentru drepturi de autor. Din 1974 participă la majoritatea saloanelor şi expozițiilor organizate de Uniunea Artiștilor Plastici și expune tapiserie, pictură sau artă religioasă în numeroase expoziţii personale şi colective în România și în străinătate. Lucrări ale artistei se află în colecţii de stat, muzee, colecţii private din ţară și din străinătate. Deține Premiul pentru acuarelă, obținut la Festivalul de artă „Voroneţiana” Suceava (1976), Premiul Asesoratului pentru Cultură, Roma (1986), Premiul „Caravaggio” Roma (1989) și Premiul Salonului Național  MIX” pentru tapiserie (2012).

Expoziția de la Slatina rămâne deschisă publicului slătinean până în data de 21 aprilie. După această dată, lucrările vor fi expuse și la Caracal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here