Slatina are buget! Cum și pe ce vor fi cheltuiți banii orașului în acest an / VIDEO

Cu o întârziere destul de mare generată de neînțelegerile din președintele României și actualul guvern, consilierii locali ai Slatinei au aprobat, în ședința ordinară de joi, bugetul municipiului pe 2017, la un nivel de venituri de aproape 209 milioane de lei și cu cheltuieli prevăzute de peste 267 milioane de lei.

Înainte cu câteva ore de dezbaterile și aprobarea proiectului de buget în ședință, primarul Emil Moț a susținut o conferință de presă în care a arătat, pe capitole, cum vor fi cheltuiți banii. El a mai afirmat că, din păcate, întârzierea cu care unitățile administrativ-teritoriale adoptă proiectele de buget anul acesta, fără să poarte vreo vină, a compromis anul în curs din punctul de vedere al investițiilor.

„Veniturile previzionate pentru 2017 sunt în sumă totală de 208.189.000 lei. Aşadar, în mare, acesta este bugetul Slatinei pentru anul în curs. Pe lângă acesta, mai avem 58.970.000 lei din anul 2016, ceea ce reprezintă excedentul bugetar, excedent bugetar doar pe investiţii. Adică aceşti bani provin din lucrări de investiţii din anul 2016, care ori nu s-au terminat, ori s-au terminat şi nu au fost daţi toţi banii. În total, bugetul de cheltuieli previzionat pentru anul 2017 se ridică la suma de 267 milioane lei”, a precizat primarul Slatinei.

Pentru investiţii, municipalitatea a alocat din bugetul propriu aproape 94 de milioane lei. Din suma totală, cea mai mare parte, de 173.660.000 lei, va asigura cheltuielile de funcţionare atât pentru aparatul propriu-zis al primăriei, cât și pentru serviciile direcţiilor subordonate.
„Pe secţiunea de dezvoltare, efectiv, pentru anul 2017, avem 93.499.000 lei. Acestea sunt investiţiile din acest an”, a mai precizat Emil Moţ.
 
Peste 12 milioane de lei pentru învățământ
O „felie” de peste 12,3 milioane de lei va merge în învățământ pentru investiții.
 

Pentru extinderea unor clădiri ale Colegiului Naţional „Ion Minulescu” vor fi cheltuiți 2.300.000 de lei, pentru sala de sport de la Şcoala „Vlaicu Vodă” – 2.600.000 lei, iar pentru proiectarea și execuţia Centrului Judeţean de Excelenţă vor fi cheltuiți 523.000 lei. De asemenea, Primăria Slatina va desfășura investiţii Colegiu Economic „Petre S. Aurelian”, dar şi la Colegiul Naţional „Radu Greceanu”.

„Vrem să investim şi la Colegiul Economic, unde imobilul în care îşi desfăşurau elevii cursurile are o problemă, aşa că am prins în buget realizarea unui studiu de fezabilitate pentru expertiză tehnică şi, eventual, demolare şi construire a unei noi clădiri sau reabilitarea clădirii vechi. De asemenea, pe PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală – n.r.), vom construi o nouă clădire la Colegiul Radu Greceanu”, a explicat primarul Slatinei, reamintind că în campania electorală din 2016 una dintre promisiunile făcute slătinenilor a fost aceea că învățământul va fi, pentru el, o prioritate.

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

Peste 30 milioane de lei vor fi cheltuiți pentru reabilitarea termică a unor noi blocuri de locuințe. Este vorba de 30 de blocuri pentru care licitațiana fost atribuită anul trecut, precum și de alte 20 de blocuri pentru care au fost depuse trei cereri de finanțare și pentru care urmează să fie demarate procedurile de licitație. Alte 200 de scări de bloc vor fi, de asemenea, reabilitate termic cu bani de la bugetul local.

Circa 20 de milioane lei vor fi cheltuiți pentru reabilitarea a zeci de străzi, 12 milioane pentru lucrări începute și opt milioane lei pentru lucrări noi. 2,1 milioane lei sunt alocați pentru mărirea sistemului de supraveghere video a orașului, 4,4 milioane lei – pentru montarea a 50 de noi containere îngropate pentru colectarea gunoiului. Sume importante mai sunt prevăzute pentru construirea unei grădinițe și a unui parc pe terenul fostei unități militare din zona gării, pentru co-finanțarea cheltuielilor privind finalizarea lucrărilor la sala polivalentă, pentru construirea de locuințe care vor reveni MApN și pentru medicii care, neavând domiciliu în Slatina, lucrează la Spitalul Județean de Urgență, pentru lucrări care să asigure securitatea la incendiu în cazul imobilelor din administrarea primăriei, inclusiv a celor în care funcționează unități de învățământ, pentru reabilitarea termică a unor școli, pentru amenajarea unor sisteme de irigații în zonele modernizate pe fonduri europene, pentru construirea promisului skatepark, pentru reabilitarea și extinderea sediului primăriei și pentru reabilitarea Esplanadei.

Pentru toate acestea trebuie să se facă eforturi mult mai mari în contextul în care anul investițional 2017 a fost serios afectat de întârzierea cu care a trebuit să fie adoptat bugetul.

„Îmi pare rău că a durat atât de mult timp, însă nu cred că a fost vina vreunei UAT din ţara asta că, la sfârşitul lunii martie, noi aprobăm bugetul. Aceste luni au fost pur şi simplu pierdute, iar UAT-urile nu cred că vor putea să-şi realizeze planurile lor de investiţii pe care, de obicei, toată lumea şi le are făcute încă de la 31 decembrie, din anul anterior”, a spus, la întâlnirea cu jurnaliștii, Emil Moţ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here