Rezultate DEZASTRUOASE la simularea examenului de bacalaureat în Olt/Absenteism URIAȘ

Rezultatele simulării probelor examenului de bacalaureat susținute elevii claselor a XI-a și a XII-a au fost afișate, iar în Olt promovarea probelor se situează sub procentul de 50%. Este drept și că numărul elevilor care au absentat a fost unul foarte mare și că cele mai joase rezultate au fost înregistrate la clasele a XI-a.

La prima proba simulată de elevii claselor a XI-a, cea scrisă la limba şi literatura română, din cei 2749 de candidați care au susținut proba (din 2969 înscriși), nu mai puțin de 1.691 au fost declarați respinși, reieșind un procent de promovare de numai 38,48%. La aceeași probă, elevii claselor a XII-a au obținut promovat proba în procent mai mare, de 42,99%. Aici, un elev a fost eliminat din examen.

La cea de-a doua probă, proba obligatorie a profilului, elevii de clasa a XI-a au promovat în proporție de 27,18%, în vreme ce colegii lor mai mari au înregistrat un procent de promovare de 34,32%. Și la această probă doi elevi de a XII-a au fost eliminați de examen.

La proba la alegere a profilului şi specializării, susținută doar de elevii claselor a XII-a, procentul de promovare a fost unul mai bun, de 42,56%. De asemenea, un alt elev a fost eliminat din sala de examen.

Este drept că la toate probele a existat și un absenteism mare în rândul elevilor, cu precădere la clasa a XII-a. Dacă la prima probă nu mai puțin de 1755 de elevi din ultima clasă de liceu au lipsit, la cea de-a doua probă 1.802 au ales să nu intre în sălile de examinare, iar la ultima probă 1.952 din cei 4.581 înscriși nu s-au prezentat. Cu mult mai puțin a fost numărul neprezentaților la clasele a XI-a.

De asemenea, este drept că procentele cele mai mici de promovare au fost înregistrate la elevii de clasa a XI-a, care mai au un an de zile pentru a acumula mai multe cunoștințe în perspectiva susținerii examenului de bacalaureat în 2018.

După afișarea rezultatelor, vor urma discuții ale inspectorilor școlari cu unitățile școlare, cu elevii și părinții acestora, în așa fel încât rezultatele examenelor din vară să fie cu mult mai bune.

„După această etapă urmează să avem discuții cu elevii și cu părinții, să discutăm rezultatele și să luăm măsurile necesare pentru ameliorarea rezultatelor școlare, astfel încât la examenele din vară rezultatele elevilor noștri să fie mai bune”, a declarat șefa Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Olt, Felicia Man.

În legătură cu absenteismul, Felicia Man susține că, deocamdată, nu se cunosc în detaliu cauzele acestui fenomen, dar că este posibil ca mulți dintre elevii care nu s-au prezentat la simulare să fi avut probleme de sănătate, dat fiind faptul că simularea probelor au fost organizate în perioada în care în județ era epidemie de gripă.

„Sunt convinsă că vom avea o prezență mai bună la examenul din vară”, a mai spus șefa IȘJ Olt.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here