Mina, Tok, Tabad, Sala, Tora nu sunt niște simple nume de cod, ci numele câinilor de serviciu pe care jandarmii olteni se bazează în misiunile executate. Ei au putut fi urmăriți, în urmă cu câteva zile, de Ziua Jandarmeriei Române, în misiuni demonstrative organizate în centrul Slatinei.
Câinii provin din rasele ciobănesc german și belgian malinois și se află în grija jandarmilor din Grupa Conductori Câini Serviciu.
Aceștia sunt antrenați zilnic pentru diverse activități, cum ar fi intervenția de prindere a suspecților sau urmărirea unei persoane după amprenta mirosului acesteia, totodată, câinii sunt folosiți în misiunile de ordine publică.
Câinii sunt pregătiți la Centrul Chinologic Sibiu, unde trec prin diverse stagii de pregătire și evaluare, pentru a vedea în ce domeniu au aptitudini.
Conductorul, în acest caz, un jandarm, este responsabil, pe o parte, de acomodarea câinelui la specificul misiunilor, iar pe de altă parte de sănatatea, hrănirea și continuarea antrenamentului .
Câini sunt menținuți în serviciu până la vârsta de șase ani, dar în funcție de aptitudiniile și de starea de sănătate, această perioadă se poate prelungi până la 10 ani, iar de cele mai multe ori, la trecerea în rezervă acest militar necuvântător este îngrijit până la sfărșitul vieții de către același jandarm.
Mina, în vârsta de 7 ani, este specializată pe intervenție și face cinste acestui domeniu de activitate prin temperamentul său puternic, echilibrat și combativ, adaptându-se ușor la situațiile neprevăzute. Conductorul său, plt.adj. Pescaru Adrian, a relatat că este o plăcere lucru în această formulă și dorește, ca după pensionarea Minei, să o ia acasă, în semn de recunoștință pentru fidelitatea dovedită de-a lungul timpului.
Pe același domeniu sunt specializați și Sala ( în vârsta de 3 ani ), Tok ( în vârstă de 1 an și 6 luni) și Tora ( în vârsta de 1 an și 6 luni ) .
Novice în executarea misiunilor este Tabad, un ciobănesc german, în vârstă de 1 an și 6 luni, care este angrenat într-un program de pre-dresaj, care se execută la sediul I.J.J. Olt în baza special amenajată.
„Acest program de pre-dresaj cuprinde exerciții destinate formării deprinderilor câinelui de a răspunde energic când își aude numele, deprinderilor cu zgarda și lesa, mersului alături de conductor, întoarcerile din mișcare, aducerea unui obiect, sărituri peste obstacole”, explică purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Olt, sublocotenentul Claudia-Elena Bucă.
Tabad a dat dovadă, de la primele lecții, de mobilitate, echilibru, inteligență, adaptabilitate și agilitate.
„Odată cu trecerea timpului s-a dovedit utilitatea și necesitatea folosirii acestor câini jandarmi în misiuni, întrucât în spatele unei priviri blânde și al unui spirit jucăuș, câinii sunt foarte bine pregătiți să ia parte la acțiuni de patrulare, urmărire și intervenție. Știu să scotocească, să caute și să descopere obiecte și oameni dispăruți.”, mai spune Claudia-Elena Bucă.
Câinii jandarmilor au putut fi urmăriți, în urmă cu câteva zile, de Ziua Jandarmeriei Române, în misiuni demonstrative organizate în centrul Slatinei.