Primăria Caracal și conducerea Spitalului Municipal Caracal au pornit un efort comun ca unitatea sanitară a orașului să urce de la gradul IV la categoria a III-a de clasificare, pe considerentul că instituția de sănătate a făcut pași importanți atât pe linia încadrării de personal medical, cât și pe cea a dotării cu aparatură medicală din ce în ce mai performantă, astfel încât actul medical a devenit unul mai complex. În prezent, spitalul celui de-al doilea municipiu al județului nu deservește doar partea de sud a Oltului, ci tratează și pacienți din alte județe.
Primul pas, acela de a solicita Ministerului Sănătății o nouă evaluare a spitalului, a fost făcut. Cel de-al doilea pas, acela de a înființa o maternitate completă, dar și un compartiment de psihiatrie, a fost demarat și el prin adoptarea, în ședința extraordinară de săptămâna trecută a consiliului local, a unui proiect de hotărâre în acest sens. Primarul municipiului, Liviu Radu, afirmă că unitatea spitalicească a fost nedreptățită atunci când a fost clasificată la categoria a IV-a, pentru că spitalul îndeplinea condiții mai bune decât altele care au fost clasificate la aceeași categorie de competență.
Citește și Daniel Bărbulescu, numit director general adjunct al Centrului Regional AFIR Craiova
„Spitalul nostru din Caracal este o instituție care merge destul de bine. Finanțarea vine, după cum se știe, de la Casa de Asigurări de Sănătate pe serviciile medicale pe care le oferă, acesta este modul de finanțării al spitalului; nu sunt, deci, bani de la primărie, bani guvernamentali sau de la minister. Pe de altă parte, spitalul nostru are un nemeritat grad IV, Este un spital cu 440 de paturi, cu 90 de medici, cu peste 600 de angajați, și atunci, gradul IV mi se pare că ne duce în derizoriu. Probabil cei care au clasificat spitalele ar fi trebuit să găsească un grad intermediar între gradele III și IV, pentru că e o mare diferență de finanțare, pentru că asta este de fapt problema. Noi ne asemănăm cu gradul III, însă modul de finanțare este extrem de diferit și defavorizant pentru noi. Și atunci, în urmă cu câteva săptămâni am început demersuri către Ministerul Sănătății, ca să putem obține acest grad III. Eu sper să îl putem obține, și atunci trebuie să facem niște modificări, în sensul că trebuie înființat un compartiment de psihiatrie și, de săptămâna aceasta, ne apucăm de lucrări. Va trebui să facem și niște modificări în organigramă legate de neonatologie-ginecologie. De câțiva ani în medicină există un concept nou de maternitate care, consider eu, este bine venit, acela ca mama să stea cu fătul după ce naște. Și atunci trebuie să existe acest statut și modificată organigrama, pentru că e vorba de înființarea unei maternități. Adică din secțiile ginecologie și neonatologie să se înființeze această maternitate. Sunt lucruri pe care, zic eu, le putem face destul de ușor, și, în câteva luni, în cursul trimestrului II, să și reușim”, a declarat, pentru OLT-ALERT, primarul Caracalului.
Daniela Buiculescu, managerul spitalului: „Marea majoritate a cerințelor pentru gradul III o avem”
Care sunt condițiile pentru o reclasificare a spitalului din Caracal și câte dintre ele sunt întrunite deja în acest moment ne-a explicat și managerul unității spitalicești, dr. Daniela Buiculescu. Ea a mai precizat că nivelul de finanțare este, și el, important, dar mai important ar fi gradul superior de competență care i s-ar recunoaște spitalului.
Citește și Ministrul Muncii, anunț CRUCIAL pentru cei aflați în prag de pensionare
„Aceste grade se dau în funcție de necesitățile care există, de spațiile existente, de personalul spitalului și de dotările acestuia. De obicei, spitalele județene au avut personal mai mult, au avut și dotări mai multe și din start ele au fost clasificate la un nivel superior, pentru că și adună multă populație și urgențe din tot județul. Dar se poate și o nouă reclasificare, în funcție de momentul respectiv, că poate unele spitale, cum este spitalul nostru, au mai încadrat personal, în special medici, dar și alt fel de personal, au mai făcut dotări, au o patologie bogată și are rentabilitate mare. Nu vorbim aici doar de bani mai mulți, ci de un grad superior de competență, de a asigura asistență medicală pentru siguranța pacientului. Banii care se dau de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru un anumit grad al spitalului nu sunt chiar foarte mulți. Este, într-adevăr, mai mult decât la gradul IV, dar în primul rând este competența pe care o poate asigura spitalul la un grad superior.
Noi acum suntem de gradul IV, dar prin personalul pe care îl avem, prin dotarea pe care o avem, câtă populație deservim, prin toate acestea chiar suntem aproape de gradul III, ne mai trebuie prea puțin, niște cerințe care trebuie și astea atinse. Deci, marea majoritate a cerințelor pentru gradul III o avem, mai avem prea puțin de îndeplinit, mai avem un pas de făcut cum s-ar zice și e păcat de Dumnezeu. Pentru că se fac reclasificări din acestea la o perioadă de timp, la sugestia ministerului sau la cererea spitalelor, cum este cazul nostru. Au fost spitale județene care au fost declasificate de la gradul III la gradul IV, pentru că nu au avut nici medici, nici aparatură. Dimpotrivă, noi, un spital de gradul IV acum, am crescut și ca personal, și ca dotare, asigurând competențe mai multe, un act medical mai complex, și e păcat ca să nu trecem la un grad superior dacă noi avem mare parte din aceste cerințe. Nu neapărat ca să ne dea bani mai mulți. Și asta, dar este extrem de important, așa cum spuneam, gradul superior de competență”, a declarat managerul unității sanitare.
Spitalul Caracal tratează și pacienți din alte județe
Daniela Buiculescu susține că din partea Ministerului Sănătății se bucură de deschidere și că, mai mult, reprezentanții ministerului s-au arătat uimiți de performanțele atinse de spitalul din Caracal.

„Cei de la minister sunt de acord cu solicitarea noastră, dar trebuie să ducem tot mereu note de fundamentare, acte necesare cu care să argumentăm acolo ceea ce avem și ceea ce mai trebuie să facem. Avem secția de ginecologie, care se află la etajul doi și care se transformă în maternitate, pentru că va îngloba și compartimentul de nou-născuți, care până acum era separat. Așa ne cere pentru gradul următor, și, bineînțeles, alte câteva îmbunătățiri. Pentru Psihiatrie avem deja o construcție, numai să facem un compartiment din paturile pe care le are spitalul, nu alte paturi în plus, redistribuim niște paturi acolo. Asta pentru că avem și destule cazuri de psihiatrie la Urgențe, și de ce să le trimitem în Slatina sau mai departe dacă le putem gestiona noi! În primul rând, avem medici. La minister au fost uimiți să audă că la spitalul nostru avem aproape 90 de medici încadrați. Avem, de asemenea, nouă linii de gardă și 440 de paturi”, a mai spus Daniela Buiculescu.
În plus, dincolo de faptul că Spitalul Caracal deservește jumătatea de sud a județului Olt, tratează și pacienți din județele limitrofe.
„Chiar ne vin pacienți și din județele limitrofe, din Dolj și din Teleorman. E foarte important că avem în spital pentru tratare și pacienți din alte județe”, a mai punctat Daniela Buiculescu.
Nici gradul pe care il aveți, nu il meritați! Măcelărie il puteți numi!
Vorbesc concrete de cazul familiei mele, tatăl meu in vârstă de 70 de ani, dus de urgență cu salvarea la spital, diabetic, cu antecedente de avc, l au ținut câteva ore pe holuri, după analize, ecografie, radiografie la plămâni au constatat că trebuie operat Clasic. Am ajuns la București ziua următoare și la radiografie au constatat apa la plămâni, în nici un caz operație Clasică, imediat!
Închideți Măcelăria!