Clubul Rotary Slatina, act caritabil: Sute de femei vor fi testate pentru identificarea timpurie a cancerului de sân/FOTO

Clubul Rotary Slatina a organizat sâmbătă, 8 aprilie, la un restaurant din municipiul-reședință de județ, cea de-a IX-a ediție a Balului Anual Rotary, prilej cu care rotirienii au reușit să adune fonduri pentru derularea unui proiect în cadrul căruia 270 de femei din mediul rural vor fi testate pentru identificarea timpurie a cancerului de sân.

Pe lângă sărbătorirea a 18 ani de activitate a clubului în Slatina, în acest an rotarienii au inițiat un nou proiect caritabil intitulat „Rotary susține lupta împotriva neoplasmului mamar – screening gratuit prin mamografie pentru femei din mediul rural, județul Olt”, proiect propus de către doamnele clubului și suținut de toți membrii.

„Justificarea susținerii acestui proiect de către rotarienii slătineni a avut în vedere următoarele considerente:

  • În ultimii trei ani, cancerul de sân a urcat pe locul al doilea ca număr de decese la nivel mondial, după bolile cardiovasculare. În România, numărul cazurilor de cancer și al deceselor provocate de acesta este în creştere mai mare faţă de media regională şi globală;
  • Descoperirea in stadii incipiente a bolii creste sansele de supravietuire;
  • Gradul de informare asupra bolii este mai mic in mediul rural decat in cel urban;
  • Nu exista un program national al Ministerului Sanatatii pentru screening cancer mamar in mod gratuit;
  • Costul mamografiei poate descuraja femei cu posibilitati financiare reduse.
  • Deplasarea femeilor la clinici/spitale este costisitoare”, se arată într-un comunicat de presă al clubului.

În cadrul balului, la care au participat aproximativ 200 de persoane, a fost organizată o licitație cu obiecte de artă, picturi, vase de ceramică, ii tradiționale și o tombolă cu premii oferite de către rotarieni, astfel încât obiectivul balului, acela de a strânge cât mai mulți bani pentru a sustine investigații medicale pentru cât mai multe femei, să fie îndeplinit cu succes.

„În urma desfășurării ediției 2017 a Balului Anual Rotary Slatina, membrii clubului pot susține financiar testarea unui număr de aproximativ 270 de femei din mediul rural, pentru identificarea timpurie a cancerului de sân”, se mai arată în comunicatul citat.

Grupul țintă al proiectului este reprezentat de femei de peste 45 de ani din localități urale din Olt, care vor avea deplasarea si investigațiile medicale asigurate din fondurile colectate în urma desfășurării balului.

Termenul de finalizare al proiectului este 1 octombrie 2017, dată la care se celebrează Ziua de luptă împotriva cancerului de sân, termen la care Clubul Rotary va realiza bilanțul activităților desfășurate în cadrul acestei campanii.

Momentele artistice din timpul balului au fost susținute de artiști precum rapsodul Ion Crețeanu, interpreta de muzică populară Emilia Dorobanțu și taraful Mitel Drăgulin și Ion Popa, iar licitația de obiecte de artă a fost prezentată de Valeru Ciurea de la Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Olt.

În susținerea balului a participat, fără onorariu, și caricaturistul Gogu Neagoe, membru al Asociației Caricaturiștilor Profesioniști din România și al Asociației Internaționale de Arte Plastice din Germania.

În organizarea și desfășurarea balului au fost implicați și tinerii din Clubul Interact Slatina, susținut de rotarieni, care deja are trei ani de activitate și mai multe proiecte caritabile finalizate cu succes.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here