Propunere de reînființare a județului Romanați în ședința Consiliului Județean Olt/VIDEO

Consilierul județean Jenel Copilău se numără printre persoanele care susțin organizarea unui referendum pentru modificarea numelui județului Olt în Olt-Romanați. Mai mult, acesta propune chiar reînființarea fostului județ Romanați.

Propunerea a fost făcută joi de alesul județului, la finalul ședinței ordinare a Consiliului Județean Olt, când Jenel Copilău l-a felicitat pe președintele CJ, Marius Oprescu, pentru susținerea proiectului de modificare a numelui județului.

„Este o idee bună și vă felicit. Dar, dacă tot va fi organizat un referendum, nu se pot începe demersuri pentru reînființarea județului Romanați?”, a întrebat Jenel Copilău.

Un asemenea proiect ar fi imposibil pentru fostul județ Romanați cuprindea și localități care astăzi fac parte din Dolj și Teleorman. Pe de altă parte, o asemenea decizie contravine actualei legislații privind organizarea administrativă a țării.

„Județul actual Olt este format din două județe istorice, Olt și Romanați. Fiinc un singur județ la ora actuală, eu susțin doar această inițiativă. Dacă altcineva dorește să aibă alte inițiative, o poate face. O treime dintre consilieri poate declanșa o astfel de procedură. Eu personal nu o susțin”, a spus președintele CJ Olt, Marius Oprescu.

„Dacă vorbim despre județul Romanați, județul Romanați implică, pe lângă teritoriul care se află în partea de sud a județului Olt, și teritorii din județele Dolj și Teleorman. Aici aș aminti de Apele Vii, Amărăști, Dăbuleni, Sadova din Dolj, Islaz și Prundu din Teleroman. Deci asta ar însemna să afectăm și teritoriile din Dolj și Teleorman”, a explicat consilierul Gheorghe Ciucu.

Un grup local de inițiativă care include figuri cunoscute, printre care se numără asociații, parlamentari, reprezentanți ai administrației publice locale, dascăli, oameni de cultură, oameni de afaceri și fețe bisericești a lansat, sâmbătă, la Caracal, un proiect privind modificarea denumirii județului din Olt în Olt-Romanați. Proiectul prevede organizarea unui referendum pe această temă care va fi organizat în toamna acestui an. Modificarea denumirii județului nu prevede costuri din partea cetățenilor privind schimbarea unor documente precum actele de identitate, permisele auto sau plăcuțele de înmatriculare ale autoturismelor, urmând ca acestea să fie preschimbate gratuit în timp, atunci când le expiră termenul de valabilitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here