În organizarea Muzeul Județean Olt și cu colaborarea Filialei Iași a Uniunii Artiștilor Plastici din România, la Galeria Artis din Slatina s-a deschis, joi, o foarte reușită expoziție de artă plastică semnată de artistul ieșean Mihai Coțovanu, care anul trecut a locuit într-o rulotă în zona istorică a Slatinei pentru a surprinde pe pânzele sale străzile și clădirile vechi ale municipiului-reședință de județ.
Expoziția, intitulată sugestiv „Lumina Barbizonului”, cuprinde, evident, în afară de lucrări mai vechi, mai multe tablouri realizate în Slatina. Printre cei care au luat cuvântul s-a numărat directorul Muzeului Județean Olt, dr. Laurențiu Guțică, care a oferit publicului amănunte despre prima întâlnire a sa cu artistul din Iași, cum între cei doi s-a legat o relație specială din care colaborarea pe linia artistică nu lipsește, evident.
Despre expoziția plastică abia deschisă Laurențiu Guțică spune că „este una dintre cele mai valoroase expoziții găzduite de Muzeul Județean Olt în stagiunea 2017”.
„Pe Mihail Coțovanu l-am descoperit în 2015 și, de atunci, între noi s-a legat o prietenie statornică. Anul acesta va împlini o vârstă frumoasă, 50 de ani. De aceea am simțit nevoia să-l invităm la Slatina și, cumva, de la Slatina să plece la nivel național inițiativa celebrării unei valori certe a picturii românești. Cincizeci de ani de viață dedicată picturii, douăzeci de ani de activitate fecundă în ceea ce înseamnă Uniunea Artiștilor Plastici din România”, a vorbit, despre autor, directorul instituției-gazdă.
Prezentă la eveniment, Aurelia Grosu a avut și ea cuvinte de laudă atât despre calitățile umane ale autorului, cât și despre calitățile sale artistice.
„Poate că astăzi Slatina veche pare pustie și tristă, dar în pânzele lui Mihai Coțovanu vedem o Slatină luminoasă, plină de culoare, este Barbizonul românesc, cum spunea Mihai Coțovanu anul trecut, când a venit pentru o săptămână și a stat în centrul vechi al Slatinei pictând în cea mai bună tradiție a impresionismului: a pictat Slatina dimineața, după-amiaza, a rezonat extraordinar de bine cu aceste case triste, coșcovite, deoarece a simțit – așa cum spunea și dumnealui – amprenta timpului asupra acestor case, energia pe care o transmit și probabil că de aceea (și nu e nici urmă de subiectivism aici) lucrările dedicate Slatinei sunt printre cele mai frumoase din această expoziție. Este o expoziție întrutotul realizată, o expoziție consacrată exclusiv peisajului (în 2015, când a venit pentru prima dată la Slatina, a avut una și cu naturi statice și cu portrete, și iată că acum ne-a adus peisaje din locuri cunoscute: Barbizon, Fontainebleau, locuri din Transilvania, din Iași și, printre acestea, și pe cele din Slatina).
Este un îndrăgostit de natură, dar nu în sensul facil al cuvântului, ci are o relație specială cu aceasta, se contopește cu ea, simte natura, vorbește cu ea și, după ce stabilește această relație de armonie și de deplinătate între două entități care se-ntâlnesc într-un punct comun, începe lucrul la șevalet. În fiecare lucrare pune suflet și culoare și asta particularizează pictura domniei sale. Revin la subiectul Slatina și-mi amintesc de Spiru Vergulescu, pentru care orașul acesta a fost subiectul predilect, el fiind cel care a introdus Slatina în geografia spirituală a artelor plastice contemporane. Iată, însă, că astăzi vine Mihai Coțovanu – din altă zonă și din altă generație – care se întoarce la Slatina aceasta a zidurilor care plâng. Văzând Slatina în lucrările lui Mihai Coțovanu, parcă o redescopăr: este o altă Slatină, o Slatină care te invită la nostalgie și la dorința de a o vedea că trăiește din nou și la modul propriu, nu doar în tablouri”, a spus Aurelia Grosu.
Vernisajul de joi nu a fost ratat nici de pictorul bălșean Pau Tudor, care a realifat că „lucrările din expoziție sunt de o înaltă calitate, pline de armonie, de culoare. El (autorul – n.r.) își continuă drumul început: peisajul francez, jocurile de umbre și lumini, dragostea de natură, de culoare, de frumos”.
La final, Mihai Coțovanu le-a mulțumit gazdelor pentru că i-au dat posibilitatea de a expune pentru a doua oară la Slatina și a vorbit despre sine și despre arta sa, despre convingerile care stau la baza actului său artistic, manifestându-și totodată admirația față de Muzeul Județean Olt, cu precădere despre secția de arte plastice a instituției.
„Le sunt foarte recunoscător doamnei Aurelia Grosu și domnului Laurențiu Guțică pentru implicarea în proiectul meu, implicare care s-a văzut și anul trecut, și acum, pentru că este foarte important ca un artist să fie sprijinit și înconjurat de multe personalități, de instituții culturale, de iubitori de artă, de colecționari, deoarece arta e nevoia omului de-a căuta frumosul, iar armonia e elementul primordial după care noi tânjim. Pot spune că pe mine, unul, arta m-a transformat, adică mi-a dat un sens în viață. În ceea ce privește Muzeul Județean, vreau să vă spun că, în doi-trei ani, el se va îmbogăți cu lucrări importante. Inițiativa domnului Guțică, de a invita artiști din spații geografice diverse, e o inițiativă lăudabilă (datorită dumnealui sunt și eu aici). Din acest motiv, eu îl felicit, îl susțin și îi doresc putere de muncă”, a spus Mihai Coțovanu.
La vernisaj au mai fost prezenți, pictorii Gheorghe Diaconu și Iulian Stancu, pictorul și scriitorul Gheorghe Atanasescu, poetul și traducătorul George Nina Elian și scriitorul Nicolae Zărnescu.
Expoziția rămâne deschisă publicului slătinean iubitor de frumos până în data de 19 mai.