Inspectorii fiscali din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Olt au efectuat, în primul trimestru al acestui an, peste 200 de acţiuni de inspecţie fiscală la persoane juridice și fizice, prilej cu care au constatat mai multe deficiențe pentru care au aplicat amenzi a căror valoare cumulează peste 85.000 de lei. De asemenea, inspectorii fiscali au înaintat organelor în drept mai multe sesizări penale pentru un prejudiciu de peste 7,6 milioane de lei adus statului prin acte de evaziune fiscală.
Mai exact, organele de inspecţie fiscală din cadrul AJFP Olt au efectuat 207 inspecții, din care 108 la contribuabili persoane juridice şi 99 la persoane fizice.
De asemenea, inspectorii fiscali au efectuat și 70 controale inopinate pentru identificarea şi stoparea fenomenului de evaziune fiscală la persoane fizice şi juridice care desfăşoară activităţi în domenii cu risc fiscal ridicat pentru administraţia fiscală.
„Acţiunile de control ale inspectorilor fiscali au vizat verificarea legalităţii şi conformităţii declaraţiilor fiscale, corectitudinii si exactităţii îndeplinirii obligaţiilor fiscale de către contribuabili, precum şi prevenirea, descoperirea şi combaterea actelor şi faptelor care au ca efect evaziunea fiscală”, a declarat purtătorul de cuvânt al AJFP Olt, Mihaela Marinescu.
În cadrul acţiunilor de verificare s-au stabilit venituri suplimentare în valoare de 3.859,01 mii lei.
Pentru deficienţele constatate au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare de 85,70 mii lei şi au fost înaintate organelor de urmărire penală, în vederea efectuării cercetărilor, 17 sesizări penale pentru un prejudiciu în valoare de 7.625,90 mii lei.
„În trimestrul I 2017, potrivit obiectivelor cuprinse în programul de dezvoltare economică şi socială a judeţului Olt specifice Activităţii de Inspecţie Fiscală, organele de inspecţie fiscală au acordat prioritate acţiunilor de verificare pentru reducerea fraudei şi neconformităţii în domeniul TVA şi eliminării întârzierilor în rambursarea taxei pe valoarea adăugată”, a mai precizat Mihaela Marinescu.
La acest capitol, inspectorii fiscali au efectuat 58 de verificări pentru soluţionarea deconturilor negative de TVA cu opţiune de rambursare, în sumă de 6.495,02 mii lei.
Urmare inspecț,iilor efectuate s-a aprobat la rambursare suma de 6.019,46 mii lei şi s-a respins suma de 475,56 mii lei, ceea ce reprezintă 7,32 % din suma solicitată la rambursare în primele trei luni ale anului.
„Totodată la contribuabilii supuşi inspecţiei fiscale a fost diminuată pierderea fiscală cu suma de 664,33 mii lei, cu 1.936,04 mii lei mai puţin în raport cu trimestrul I 2016”, a mai spus purtătorul de cuvânt al AJFP Olt.
Rezultatele activităţii de inspecţie fiscală au scos la iveală faptul că domeniile de activitate în care există risc ridicat de evaziune fiscală sunt intermedierile în comerţul cu produse diverse, recuperarea materialelor reciclabile sortate, fabricarea de echipamente electrice şi electronice pentru autovehicule, lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, lucrări de instalaţii electrice și comerţul cu amănuntul al altor bunuri noi, în magazine specializate.