Elevii slătineni descoperă tainele restaurării și conservării obiectelor de valoare

Elevii din clasele VI – XI, de la Colegiul Naţional „Radu Greceanu” Slatina participă, joi şi vineri, la un interesant eveniment organizat de Muzeul Judeţean Olt la Centrul Intercultural Victoria și în cadrul căruia elevii vor avea prilejul să deprindă câte ceva din tainele restaurării și conservării obiectelor de valoare.

Evenimentul se va desfășura între orele 08.00 şi 14.00, sub genericul „Din tainele restaurării”.

Proiectul a fost iniţiat încă de anul trecut, de  Iohana Popescu, şef Serviciu Conservare-Restaurare Opere de artă din cadrul Muzeului Judeţean Olt, când muzeografii au ajuns în colegiile slătinene „Ion Minulescu”, „Nicolae Titulescu” şi „Carol I”.

„Va fi o prezentare powerpoint, urmată de o discuţie interactivă cu copiii, pentru a vedea ce au înţeles, dacă li se pare interesant şi dacă ar dori să urmeze o carieră în domeniul restaurării”, a declarat Iohana Popescu.

Aceasta a adăugat că, alături de colega sa, Iuliana Dumitrana, restaurator textile, încearcă le dezvăluie elevilor şi profesorilor „lumea nevăzută a muzeului”.

„Este un proiect-pilot pe care l-am început în anul 2016 şi care, iată, se continuă, şi în acest an. Ne propunem cu acest proiect să familiarizăm elevii şi dascălii diferitelor instituţii de învăţământ din Slatina şi nu numai cu tainele restaurării, domeniul-cheie al activităţii muzeului nostru. Le dezvăluim, practic, lumea nevăzută a muzeului, procesele de restaurare-conservare prin care trece un obiect textil sau de lemn pictat pentru a fi expus în expoziţii temporare sau permanente”, a mai afirmat Iohanna Popescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here