Un nou festival național de folclor în Olt/Detalii din regulamentul concursului

Asociaţia artistică pentru promovarea tinerelor talente (AAPTT), în colaborare cu Primăria orașului Drăgănești-Olt și cu sprijinul Consiliului Județean Olt, va organiza, în data de 26 mai, în Drăgănești, prima ediție a Festivalul național de floclor „Lică Militaru”.

Preselecția concursului național va avea loc în data de 12 mai 2017, începând cu ora 9:00, în Drăgănești-Olt, la Casa de Cultură „Ileana Constantinescu”.

Scopul festivalului este de a descoperi, conserva și promova cântecul vechi bătrânesc și cântecele specifice ceremonialului de nuntă. În același timp, festivalul va constitui un cadru de afirmare a celor mai valoroși interpreți vocali și instrumentiști.

Concursul se desfășoară pe două secțiuni: soliști vocali și soliști instrumentiști (instrumente tradiționale: vioară, fluier, caval, cimpoi, cobză, țambal etc.).

Din fiecare judeţ pot participa solişti vocali şi instrumentişti având vârsta cuprinsă între 16 şi 40 ani.

Repertoriul fiecărui concurent va fi alcătuit din două piese muzicale valoroase din punct de vedere stilistic și artistic, reprezentative pentru zona din care provine sau pe care o reprezintă concurentul și care trebuie să se încadreze în cele două tematici ale concursului: 1) cântecul vechi bătrânesc și 2) cântece specifice ceremonialului de nuntă (cântecul de ascultare, cântecul miresei, cântecul bradului, hore/cântece de joc), potrivit regulamentului de concurs.

Acompaniamentul, în cadrul ambelor secţiuni, va fi asigurat de către Orchestra “Jidvei România”, în colaborare cu Ansamblul profesionist “Doina Oltului” din Slatina.

Partiturile şi fişele de înscriere completate se trimit până la data de 10 mai 2017, pe adresa electronică: aaptt.office@gmail.com. Partiturile şi fişele de înscriere care nu au fost trimise din motive obiective pot fi înmânate juriului în ziua preselecţiei. În urma preselecției, vor fi promovați 18 concurenți.

Festivalul național de folclor ”Lică Militaru” se constituie într-o amplă manifestare culturală care are ca obiective promovarea personalităţii interpretului Lică Militaru și identificarea zonei folclorice din Drăgănești-Olt, promovarea imaginii zonei culturale prin impactul naţional al evenimentului creat și atragerea unui public specific, doritor de revitalizarea folclorului autentic românesc.

Director festivalului este Constantin Bîrcă, preşedinte AAPTT, iar preşedinte al juriului va fi cunoscutul om de radio conf. univ. dr. Gabriela Rusu-Păsărin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here