Ziua Independenţei de Stat a României, marcată, marţi, la Cimitirul Eroilor, alături de două alte mari evenimente

Ziua Independenţei de Stat a României, Ziua Victoriei Coaliţiei Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial şi Ziua Uniunii Europene au fost marcate, marţi, la Cimitirul Eroilor din Slatina.

Manifestările au debutat cu o slujbă de comemorare, urmând discursuri din partea reprezentanţilor autorităţilor judeţene şi depuneri de coroane, în memoria celor căzuţi.

La ceremonie au fost prezenţi, printre alţii, prefectul Silviu Neacşu, vicepreşedinţii CJ Virgil Delureanu şi Ioan Ciugulea, primarul Slatinei Emil Moţ şi viceprimarii Claudiu Stăncioiu şi Gigi Vîlceleanu.

Pe 9 mai 1877, în sesiunea extraordinară a Adunării Deputaţilor, a fost proclamată Independenţa de Stat a României.

În faţa Adunării, ministrul afacerilor străine, Mihail Kogălniceanu, a declarat: „Suntem independenţi; suntem naţiune de sine stătătoare (…). Aşadar, domnilor deputaţi, nu am cea mai mică îndoială şi frică de a declara în faţa Reprezentanţei Naţionale că noi suntem o naţiune liberă şi independentă”.

Ziua de 9 mai este cunoscută şi drept Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, reprezentând semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste, fapt care a dus la încheierea, în Europa, a celui de-Al Doilea Război Mondial.

Tot pe 9 mai, lideri politici cu viziune, au propus ţărilor europene un proiect durabil, care a adus prosperitate şi libertate cetăţenilor care au făcut parte din construcţia ce astăzi poartă denumirea de Uniunea Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here