Senatorul Siminica Mirea, interpelare la ministrul Educației. Tema este SENSIBILĂ / DOCUMENT

Decontarea parțială a navetei elevilor este una dintre cauzele a abandonului școlar, un fenomen care generează probleme sociale și economice. Declarația îi aparține senatorului liberal Siminica Mirea, care îi cere ministrului Educației măsuri concrete pentru ca elevii să nu mai plătească din buzunar pentru naveta școlară.

„Legea educației garantează dreptul la educație, învățământul de stat este gratuit, potrivit legii. Cu toate acestea, naveta elevilor până la cel mai apropiat liceu este decontată doar într-o anumită valoare, lucru care contravine sensului de gratuitate acordat de lege, atâta timp cât elevii cheltuie si peste 100 de lei cu diferenta de cost între nivelul maximal decontat pe o anumita distanță și prețul real al abonamentului pe care elevul trebuie să îl plătească. Operatorii de transport nu au limitat costurile abonamentelor la nivelul maximal propus de guvern pe fiecare categorie de distanță astfel că sunt zeci de mii de elevi care plătesc aceasta diferență cu sume ce depășesc chiar cuantumul bursele sociale sau de merit pentru cei care le primesc”, susține parlamentarul liberal.

Fenomenul abandonului școlar este o sursă reală generatoare de probleme sociale și economice pe termen mediu și lung și pentru asta el trebuie să reprezinte o preocupare pentru toți factorii decidenți din România, mai spune Siminica Mirea, care l-a interpelat pe ministrul Educației, Pavel Năstase, solicitându-i să găsească soluții pentru ca elevii să nu mai plătească din buzunar pentru naveta școlar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here