Slatina a ajuns, din nou, în Cartea Recordurilor prin intermediului călușului/ FOTO-VIDEO

Peste 1.000 de călușari au făcut să se cutremure, miercuri, esplanada din centrul Slatinei, făcând ca municipiul-reședință de județ să ajungă, pentru a doua oară, în Cartea Recordurilor prin numărul-record de dansatori care au jucat, simultan, Călușul. Un alt record este acela că la ediția din acest an a Concursului Naţional de Copii „Căluşul Românesc”, care a debutat, miercuri, la Slatina, participă, de asemenea, un număr-record de oameni, respectiv peste 2.300 de persoane.

Mai precis, 1.052 de dansatori au jucat, în centrul Slatinei, Călușul, intrând astfel în Cartea Recordurilor ca cel mai mare număr de dansatori care au bătut, în același timp, pământul în ritmul nebun al acestui joc străvechi.

„A fost o organizare excepţională. Nu ne aşteptam la aşa ceva. Sincer, am fost chemaţi, dar nu am crezut. În urma numărării participanţilor, am constatat că s-a întâmplat exact ce ni s-a spus, faptul că este un nou record naţional. Noi vom face demersurile necesare pentru ca acest record să ajungă în Guiness Book”, a spus Augustin Neagoe, reprezentantul Asociaţiei „Cartea Recordurilor” România.

Un record este și faptul că la Concursului Naţional de Copii „Căluşul Românesc” care a debutat, miercuri, la Slatina, participă nu mai puțin de 2.369 de persoane.

„Căluşul are locul lui, pagina lui de drept în Cartea Recordurilor. Este o cifră care mi se pare firească, normală, dacă o analizez de la an la an, dar dacă fac o comparaţie cu prima ediţie din 1998, când am pornit cu 250 de participanţi, nu mai este aşa”, a declarat și Iliuță Brăileanu, organizator al evenimentului.

Cea de a XIX-a ediţie a Concursului Naţional de Copii „Căluşul Românesc” a debutat, miercuri, la Slatina, unde dansatorii şi instrumentiştii sosiți din nu mai puțin de 16 județe au oferit demonstraţii de virtuozitate artistică în fața a trei instituții publice, Inspectoratul Şcolar Județean, Primăria Slatina şi Consiliul Judeţean Olt.

Ulterior, începând cu ora 18.00, formațiile de călușari au participat la tradiționala paradă a portului popular, care s-a desfășurat pe bulevardul Alexandru Ioan Cuza, de la Casa Tineretului până pe esplanada de la Casa Sindicatelor, acolo unde călușarii vor evolua, în aceste zile, în concurs pe scena ridicată lângă fântâna arteziană.

La manifestările din acest an participă peste 2.300 de copii din județele Alba, Argeș, Bihor, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Maramureș, Sălaj, Suceava, Timiș, Vaslui, Tulcea, Iași și Vâlcea și din peste 50 de localități din județul Olt, potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor.

Manifestarea se va desfășura până sâmbătă, când vor fi anunțați câștigătorii ediției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here