Încă un inculpat sub control judiciar în ultimul dosar în care figurează Darius Vâlcov

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt au luat, joi, măsura controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile faţă de încă o persoană cercetată în ultimul dosar în care apare și numele fostului primar al Slatinei și ministru al Finanțelor, Darius Vâlcov, acuzat de instigare la dare de mită. Este vorba de cauza în care un funcționar public din cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Olt, Eduard Cincu, este cercetat sub acuzația de luare de mită în formă continuată după ce, vreme de peste trei ani, el ar fi primit, lună de lună, câte 1000 de lei, cu titlu de mită, de la una dintre firmele care atunci erau controlate, prin interpuși, de Vâlcov (SC Millenium Topograpfica SRL) pentru a furniza societății cu pricina informații oficiale în domeniul cadastrului.

Informația a fost dată publicității, joi, prin intermediul unui comunicat de presă, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt.

„În continuarea cercetărilor ce se efectuează de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, în dosarul penal privind pe inc. Cincu Eduard –  funcţionar public în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Olt şi inc. Vîlcov Darius Bogdan cu privire la care au fost furnizate informaţii prin intermediul comunicatelor din data de 05.05.2017 şi 20.06.2017, încunoştinţăm că, în cursul zilei de astăzi, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt au luat măsura controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile şi faţă de inc.Dogaru Mircea – angajat pe postul de consilier juridic în cadrul uneia dintre firmele controlate de către inc. Vîlcov Darius Bogdan, ca urmare a săvârşirii  infracţiunii de dare de mită în formă continuată, prev.de art.255 alin.l C.p.anterior cu aplic.art.41 alin.2 C.p. anterior.

În fapt, cu privire la acest inculpat s-a reţinut că, în perioada ianuarie – aprilie 2012, a fost cel care a remis funcţionarului public din cadrul O.C.P.I. suma de 1.000 lei lunar.   

Reţinând motive ce ţin de modalitatea faptică de desfăşurare a activităţii infracţionale şi pentru a preîntâmpina activităţi cu implicaţii în domeniul infracţional al corupţiei, raportat şi la atitudinea procesuală a inculpatului Dogaru Mircea, acestuia i-a fost îngrădit dreptul de a se deplasa pe o rază teritorială mai mare decât teritoriul României”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt.

De asemenea, persoanei cercetate i-a fost impusă obligaţia de a nu comunica cu ceilalţi inculpaţi şi martori din dosar.

Despre Darius Vâlcov, ”care, la data de 20.06.2017 a dobândit şi calitatea de inculpat”, procurorii au reţinut că a iniţiat constituirea unui număr de trei societăţi care acţionau ca un tot unitar, respectiv SC MILLENIUM TOPOGRAPHICA SRL, SC CONTIS COMPANY SRL şi SCA Ciobanu şi Asociaţii.

”Întrucât nu răspundeau exigenţelor profesionale, având repercusiuni pe plan financiar, inculpatul VDB a decis să coopteze în cadrul uneia dintre acestea un funcţionar de la OCPI Olt care să verifice, în prealabil, documentaţia întocmită de către angajaţii SC MILLENIUM TOPOGRAPHICA SRL – având ca activitate, cadastru-astfel încât să nu fie înregistrate multe respingeri de la OCPI. În acest scop, inculpatul a exercitat activităţi de determinare mediată, în urma cărora alte două persoane, angajate ale societăţii controlate de acesta, i-au dat funcţionarului din cadrul OCPI, suma de 1000 lei lunar, în perioada ianuarie 2012-martie 2015, bani necuveniţi, care nu erau evidenţiaţi în actele contabile, întrucât funcţionarul OCPI nu era angajat al societăţii comerciale, iar în cadrul atribuţiunilor sale de serviciu aviza şi documentaţia întocmită de către angajaţii SC MILLENIUM TOPOGRAPHICA SRL Slatina”, se arată în comunicat.

Anchetatorii mai precizează în comunicatul remis presei joi ”că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte sau punerea în mişcare a acţiunii penale pentru o persoană inculpată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot în nicio situaţie să înfrângă principiului prezumţiei de nevinovăţie”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here