Muzeul Județean Olt și Centrul Hipic Epona Horse Land: „Drăgaica – de la mit la ritual”

Muzeul Județean Olt și Centrul Hipic Epona Horse Land au organizat, sâmbătă, la sediul centrului hipic din comuna Bobicești, un eveniment cultural denumit „Drăgaica – de la mit la ritual”. De fapt, o călătorie în lumea tradițiilor și obiceiurilor, pentru descoperirea semnificațiilor gesturilor rituale prilejuite de sărbătoarea Drăgaicei (Sânzienele).

În cadrul evenimentului s-a desfășurat parada portului popular sub genericul „Mărie cu mândră ie”. Meșterul olar Marinel Ciungulescu și soția sa, Tudorița Ciungulescu, prezenți la fața locului, au făcut demonstrații practice, cei interesați putând să experimenteze modelarea unui vas pe roată. Pentru cei mici s-a desfășurat un atelier de creație în cadrul căruia au lucrat împreună cu specialiști și organizatori castele pentru zânele Sânziene, iar la final fiecare participant a plecat acasă cu obiectele realizate de el.

Totodată, cei prezenți au avut ocazia să petreacă momente speciale alături de caii lipițani ai Centrului Hipic Epona Horse Land.

Atmosfera de sărbătoare a fost întreținută de mai mici și mai mari interpreți de muzică populară din județul Olt. Diana Monete a susținut un recital de muzică populară.

„În lumea contemporană, a vorbi despre tradiţie ar părea că înseamnă a fi în urma societăţii, sau a promova lucruri perimate, ori a privi prea mult în trecut. Trecem însă prea uşor cu vederea faptul că tradiţia înseamnă o sumă de valori, o experienţă comunitară, în mijlocul căreia ne naştem şi de la care plecăm, chiar atunci când inovăm. Dacă înţelegem tradiţia ca pe o sumă de valori, dacă conştientizăm faptul că ne naştem, trăim şi existăm ca neam datorită tradiţiei, în sensul larg al termenului, cel de totalitate a valorilor acumulate de societate la un moment dat, putem lega tradiţia de educaţie, de credinţă, de cultură şi tehnică, de toate domeniile vieţii, de noi înşine”, au spus specialiștii Muzeului Județean Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here