Evenimentele derulate la nivel naționale în mediul politic a pus în așteptare proiectul privind modificarea denumirii județului din Olt în Olt-Romanați. Proiectul, lansat în 22 aprilie la Caracal de un grup de inițiativă format din parlamentari, reprezentanți ai administrației publice locale, dascăli, oameni de cultură, oameni de afaceri și fețe bisericești, prevede organizarea unui referendum pe această temă. Reamintim că, potrivit inițiatorilor, modificarea denumirii județului nu prevede costuri din partea cetățenilor.
Citește și Decizie de ULTIMĂ ORĂ în dosarul lui Darius Vâlcov: Ce solicitare a trimis procurorul DNA
Evenimentele care au avut loc în ultima perioadă pe scena politică au făcut ca demersurile demarate în urmă cu mai bine de două luni privind proiectul de modificare a denumirii județului din Olt prin adăgarea cuvântului Romanați (Olt-Romanați) au fost puse în așteptare, fără ca inițiatorii să renunțe la el, a declarat, pentru OLT-ALERT, vicepreședintele Consiliului Județean Olt Virgil Delureanu.
Citește și CJ Olt a semnat contractul de finanțare pentru modernizarea Drumului Județean 546 /FOTO+VIDEO
„Ceea ce vă pot spune sigur este că proiectul nu a fost lăsat de izbeliște. Există acel comitet de inițiativă, există această dorință de a face o reparație istorică, dar numai la nivel moral, față de populația din fostul județ Romanați, desființat printr-un abuz de autoritățile comuniste. Nimic altceva. Am auzit tot felul de speculații, că, pe viitor, instituțiile administrative ale județului Olt ar putea fi mutate în Caracal și tot așa. Nimic mai fals. De altfel, nici nu ar fi posibil, așa cum nu este posibil ca granițele județului să fie modificate. Va fi doar ceva formal, simbolic, așa cum Episcopia Slatinei a adăugat și cuvântul Romanați, Episcopia Slatinei și Romanaților. Și încă ceva: proiectul nu presupune costuri pentru populație, pentru că tot ceea ce fiecare cetățean va trebui să schimbe pentru inserarea noii denumiri a județului, actele de identitate, permise auto etc., vor fi preschimbate, gratuit, atunci când perioada de valabilitate va expira. Deocamdată, demersul nostru se află în așteptare din cauza evenimentelor politice petrecute în ultima vreme; mulți dintre membrii comitetului de inițiativă sunt oameni politici și se află implicați acum cu rezolvarea a ceea ce se întâmplă la nivel național, cu învestirea noului guvern și cu tot ceea ce implică asta. După aceea, vom relua demersurile care vor avea ca finalitatea organizarea unui referendum”, a reiterat Virgil Delureanu.
Citește și Este OFICIAL / Milioane de români vor avea salariul mărit cu 30%
Un grup local de inițiativă care include figuri cunoscute, printre care se numără parlamentari, reprezentanți ai administrației publice locale, dascăli, oameni de cultură, oameni de afaceri și fețe bisericești a lansat, în 22 aprilie, la Caracal, un proiect privind modificarea denumirii județului din Olt în Olt-Romanați. Proiectul prevede organizarea unui referendum pe această temă care, inițial, era programat să aibă loc în toamna acestui an. Modificarea denumirii județului nu prevede costuri din partea cetățenilor privind schimbarea unor documente precum actele de identitate, permisele auto sau plăcuțele de înmatriculare ale autoturismelor, urmând ca acestea să fie preschimbate gratuit în timp, atunci când le expiră termenul de valabilitate.
Citește și Un alt TUN, de cinci milioane lei, la Primăria Caracal. DNA este pe fir/DOCUMENT
La lansarea proiectului au participat, ca membri ai grupului de inițiativă, aproape toți parlamentarii de Olt, senatorii Paul Stănescu (coordonatorul întâlnirii), Renică Diaconescu și Siminica Mirea, deputații Dan Ciocan, Alexandru Stănescu, Florin Iordache și Marius Iancu, președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, vicepreședintele aceleiași instituții, Virgil Delureanu, prefectul județului, Silviu Neacșu, consilierii județeni Victor Vatamanu și Lucian Bondrescu, PS Sebastian, episcopul Slatinei și Romanaților, primarul și viceprimarul municipiului Caracal, Liviu Radu și Octavian Stănescu, profesorii Dumitru Botar (vechi militant al acestui proiect) și Răzvan Bățăgui (consilier local) și, evident, gazda evenimentului, Ion Doldurea, și el un vechi susținător al acestei idei.
Citește și În Olt, salariile au crescut în măsura în care au scăzut/Cum se explică
În luările lor de cuvânt, atât senatorul Paul Stănescu, cât și președintele CJ Olt, Marius Oprescu, au ținut să precizeze din capul locului că modificarea denumirii județului prin adăugarea substantivului propriu Romanați nu va obliga cetățenii județului la nici o cheltuială pentru schimbarea unor documente precum actele de identitate, permisele auto sau plăcuțele de înmatriculare ale autoturismelor, urmând ca acestea să fie preschimbate gratuit în timp, atunci când le expiră termenul de valabilitate.