ALERTĂ de CANICULĂ în Olt: Ce trebuie să știm pentru a nu fi expuși pericolului

Canicula din aceste zile îngrijorează autoritățile din Olt. Vineri și sâmbătă, județul nostru, ca și multe alte județe din țară, se află sub avertizare Cod Portocaliu de temperaturi extrem de ridicate, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

În aceste condiții, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Olt, prin Serviciul de Evaluare si Promovare a Sănătății, recomandă următoarele măsuri pentru prevenirea incidentelor în timpul perioadelor de temperaturi extreme:

1.  Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18;

2.  Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 320;

3.  Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine)

4.  Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;

5.  Pe parcursul zilei faceţi duşuri calduţe, fără a vă şterge de apă;

6.  Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

7.  Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;

8.  Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;

9.  Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deorece acestea conţin o mare cantitate de apă;

10. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă;

12.  Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc).

13.  Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;

14.  Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.

Cum putem să limităm creşterea temperaturii în locuinţe:

1)  Inchideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile;

  1.   Ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă.
  2.  Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.
  3.  Stingeţi sau scădeţi intensitatea luminii artificiale.

5.  Închideţi orice aparat electro-casnic de care nu aveţi nevoie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here