Funcționari ai unei primării de oraș din Olt, închisoare cu suspendare pentru fraudă cu fonduri europene

Cei trei angajaţi ai Primăriei Piatra-Olt trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru fraudă cu fonduri europene, Toma Măndică, Florea Ivan și Gheorghe Ionelaș au fost condamnați, marți, de Tribunalul Olt, la pedepse între doi ani și doi ani și două luni de închisoare cu suspendare. 

Citeşte şi Restaurantul „Casa Domnească” din Slatina, o afacere cu păpușari și interpuși care trece prin bătătura lui Bercea

Cea mai drastică sentință a primit-o Toma Măndică (agent fiscal), condamnat la trei ani și două luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele ei și pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declarații. În baza art. 93 alin. 3 din Noul Cod Penal, pe durata termenului de supraveghere, de patru ani, inculpatul va trebui să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 zile.

Citește și Evaziune de peste 11 milioane lei în Olt/Dosare penale și amenzi de aproape un milion lei

Florea Ivan (agent agricol) a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea acelorași infracțiuni, ca și Gheorghe Ionelaş (referent).

Citește și Olt: Amenzi de zeci de mii de lei de la Fisc și zeci de sesizări penale pentru prejudicii de 7,8 milioane de lei/Unde se face evaziune fiscală

Instanța a mai decis menținerea măsurii sechestrului asigurător instituit prin ordonanța procurorilor DNA asupra unor bunuri ce aparțin inculpaților (două case și un teren), până la concurența sumelor pe care le datorează instituției prejudiciate, Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA).

Citeşte şi Anunț de ULTIMĂ ORĂ pentru posesorii de Dacia Duster: Peste 2000 de mașini sunt RECHEMATE în service

Decizia Tribunalului Olt nu este definitivă, inculpații având drept la apel.

Cei trei funcționari au fost trimiși în judecată de procurorii DNA la începutul acestui an, sub acuzațiile de săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în declarații.

Citeşte şi Un TIR care transporta marfă la Dedeman a ARS ca o TORŢĂ în Olt, pe DN 65/Imagini SPECTACULOASE de la faţa locului

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în perioada 2011-2014, cei trei inculpaţi au solicitat și obținut de la APIA – Centrul Județean Olt fonduri nerambursabile din bugetul național și bugetul Uniunii Europene, declarând nereal că utilizează diferite suprafețe de teren, cu acordul proprietarilor.

„Prin aceste demersuri, inculpații au obținut pe nedrept fonduri nerambursabile din bugetul național și bugetul Uniunii Europene, în cuantum total de 48.372,95 lei, sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă în procesul penal”, se arată în rechizitoriul DNA.

Citeşte şi Șmecheriile la examenul auto vor dispărea și în Olt: Proba practică va fi înregistrată video/Află de când

Procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin acestora. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here