Cei trei angajaţi ai Primăriei Piatra-Olt trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru fraudă cu fonduri europene, Toma Măndică, Florea Ivan și Gheorghe Ionelaș au fost condamnați, marți, de Tribunalul Olt, la pedepse între doi ani și doi ani și două luni de închisoare cu suspendare.
Cea mai drastică sentință a primit-o Toma Măndică (agent fiscal), condamnat la trei ani și două luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele ei și pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declarații. În baza art. 93 alin. 3 din Noul Cod Penal, pe durata termenului de supraveghere, de patru ani, inculpatul va trebui să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 zile.
Citește și Evaziune de peste 11 milioane lei în Olt/Dosare penale și amenzi de aproape un milion lei
Florea Ivan (agent agricol) a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea acelorași infracțiuni, ca și Gheorghe Ionelaş (referent).
Instanța a mai decis menținerea măsurii sechestrului asigurător instituit prin ordonanța procurorilor DNA asupra unor bunuri ce aparțin inculpaților (două case și un teren), până la concurența sumelor pe care le datorează instituției prejudiciate, Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA).
Citeşte şi Anunț de ULTIMĂ ORĂ pentru posesorii de Dacia Duster: Peste 2000 de mașini sunt RECHEMATE în service
Decizia Tribunalului Olt nu este definitivă, inculpații având drept la apel.
Cei trei funcționari au fost trimiși în judecată de procurorii DNA la începutul acestui an, sub acuzațiile de săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în declarații.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în perioada 2011-2014, cei trei inculpaţi au solicitat și obținut de la APIA – Centrul Județean Olt fonduri nerambursabile din bugetul național și bugetul Uniunii Europene, declarând nereal că utilizează diferite suprafețe de teren, cu acordul proprietarilor.
„Prin aceste demersuri, inculpații au obținut pe nedrept fonduri nerambursabile din bugetul național și bugetul Uniunii Europene, în cuantum total de 48.372,95 lei, sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă în procesul penal”, se arată în rechizitoriul DNA.
Procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin acestora. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Olt.