Olt: Amenzi de zeci de mii de lei de la Fisc și zeci de sesizări penale pentru prejudicii de 7,8 milioane de lei/Unde se face evaziune fiscală

În trimestrul II 2017, Organele de inspecţie fiscală din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Olt au efectuat, în cel de-al doilea trimestru al anului, 243 acţiuni de inspecţie fiscală din care 103 la contribuabili persoane juridice şi 140 la contribuabili persoane fizice, descoperind un prejudiciu de peste 7,8 milioane lei, pentru care au înaintat 20 de sesizări penale organelor abilitate.

De asemenea, organele de inspecţie fiscală au efectuat 75 controale inopinate/constatări la faţa locului pentru identificarea şi stoparea fenomenului de evaziune fiscală la contribuabili persoane fizice şi juridice care desfăşoară activităţi în domenii cu risc fiscal ridicat pentru administraţia fiscală, 3 reprezentând constatări la faţa locului, 72 reprezentând numărul controalelor inopinate.

Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Olt, acţiunile de control ale inspectorilor fiscali au vizat verificarea legalităţii şi conformităţii declaraţiilor fiscale, corectitudinii si exactităţii îndeplinirii obligaţiilor fiscale de către contribuabili, precum şi prevenirea, descoperirea şi combaterea actelor şi faptelor care au ca efect evaziunea fiscală.

În cadrul acţiunilor de verificare s-au stabilit venituri suplimentare în valoare de 13.603,49 mii lei.

Pentru deficienţele constatate au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare de 69,70 mii lei şi au fost înaintate organelor de urmărire penală, în vederea efectuării cercetărilor, 20 sesizări penale pentru un prejudiciu în valoare de 7.891,28 mii lei.

„În trimestrul II 2017, potrivit obiectivelor cuprinse în programul de dezvoltare economică şi socială a judeţului Olt specifice Activităţii de Inspecţie Fiscală, organele de inspecţie fiscală au acordat prioritate acţiunilor de verificare pentru reducerea fraudei şi neconformităţii în domeniul TVA şi eliminării întârzierilor în rambursarea taxei pe valoarea adăugată.

Ca urmare, au fost efectuate 36 verificări pentru soluţionarea deconturilor negative de TVA cu opţiune de rambursare, în sumă de 3.748,49 mii lei.

Urmare inspecţiilor efectuate s-a aprobat la rambursare suma de 3.557,90 mii lei şi s-a respins suma de 190,59 mii lei, ceea ce reprezintă 5,08 % din suma solicitată la rambursare în trimestrul  II 2017.

Totodată la contribuabilii supuşi inspecţiei fiscale a fost diminuată pierderea fiscală cu suma de 2.764,28 mii lei”, se arată în comunicatul Fiscului.

Domeniile de activitate cu risc ridicat de evaziune fiscală intermedierile în comerţul cu produse diverse, fabricarea vopselelor, lacurilor, cernelii tipografice şi masticurilor, lucrările de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun și colectarea deşeurilor nepericuloase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here