Secretarul general al CJ Olt, Gabriel Buleteanu, SUSPENDAT din funcţie/ El a fost trimis în judecată de DNA

Secretarul general al Consiliului Judeţean Olt, Gabriel Buleteanu, trimis recent în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a fost suspendat din funcţie începând cu data de miercuri, 9 august, de conducerea instituţiei. 

Preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, a dat dispoziţie de suspendare din funcţie a secretarului general al judeţului începând cu data de miercuri, 9 august, în conformitate cu Legea 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici.

„In cazul in care functionarul public este trimis in judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni de natura celor prevăzute la art. 54 lit. h), persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică va dispune suspendarea funcţionarului public din funcţia publică pe care o deţine”, se arată în Statutul funcţionarilor publici.

Atribuţiile lui Buleteanu vor fi preluate de o persoană din cadrul Serviciului Juridic.

Secretarul general Consiliului Judeţean Olt, Gabriel Buleteanu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, la pachet cu fostul primar al Caracalului Gheorghe Anghel şi cu alte 23 de persoane, foşti angajaţi ai Primăriei Caracal şi oameni de afaceri. El este acuzat de procurorii DNA săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Faptele ar fi fost săvârşite în perioada în care Gabriel Buleteanu deţinea funcţia de șef al Serviciului Juridic – Contencios din cadrul Primăriei Caracal.

Mai exact, sursele OLT-ALERT afirmă că lui Gabriel Buleteanu i s-a cerut să semneze un proces-verbal de preluare, de către primărie, a unui teren cu construcţie pe el, spunându-i-se că în baza documentului urma să fie iniţiat un proiect de hotărâre locală ce trebuia să intre în circuitul legal, adică să fie supus dezbaterii şi aprobării în consiliul local. Un asemenea proiect nu a mai fost însă iniţiat, procesul verbal fiind utilizat la încasarea, direct de la casieria primăriei, a unei mari sume de bani.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în perioada 2009 – 2012, la nivelul Primăriei Municipiului Caracal, și-a desfășurat activitatea un grup infracțional organizat care a avut drept scop obținerea, de către membrii săi și persoane apropiate acestora, de sume de bani necuvenite, în principal direct din încasările instituției publice, în condiții nelegale, prin folosirea de documente care nu atestau operațiuni comerciale reale. Prejudiciul cauzat bugetului Unității Administrativ Teritoriale a Municipiului Caracal este de 5.009.500 lei.

Din grupul infracțional organizat au făcut parte inculpatul Anghel Gheorghe, primarul municipiului Caracal și inculpata Tudor Maria, directorul economic al instituției, care au deținut și calitatea de inițiatori și coordonatori ai grupului, precum și funcționari publici aflați în subordinea acestora și reprezentanți ai unor societăți comerciale, care au acționat coordonat pentru obținerea de foloase, potrivit procurorilor DNA.

În concret, în perioada menționată anterior, inculpații Anghel Gheorghe și Tudor Maria au dispus eliberarea de sume de bani direct din casierie și au semnat ordine de plată în favoarea mai multor societăți comerciale, fără ca aceste plăți să fie în vreun fel justificate de angajamente legale din care să rezulte obligații de plată în sarcina Primăriei Caracal, fără să existe dovada efectivă a recepționării bunurilor plătite și folosirea acestora în interesul instituției, fără să rezulte necesitatea obiectivă a efectuării unor astfel de achiziții și fără ca aceste operațiuni financiare să fie supuse controlului financiar preventiv.

La grupul infracțional organizat au aderat reprezentanți de fapt sau de drept ai societăților comerciale în numele cărora s-au emis pretinsele „documente justificative” și alți funcționari publici din cadrul Primăriei Caracal care au pus la dispoziția angajaților din cadrul Direcției Economice și casieriei centrale numeroase facturi fiscale și chitanțe cu conținut nereal, documente de evidență primară în care au fost consemnate de regulă prestări de servicii fictive în beneficiul instituției publice.

OLT-ALERT a dezvăluit pe larg, încă din luna iunie, în cadrul unei investigaţii jurnalistice, mecanismul folosit de inculpaţi /Amănunte AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here