Documentele din Slatina ale SC Grosbi Impex SRL, distruse de flăcări/În trecut, firma genera evaziune fiscală în Olt

Firma de distribuţie a băuturilor alcoolice şi răcoritoarelor al cărei imens depozit din Slatina a fost distrus într-un incendiu petrecut în urmă cu câteva zile, SC Grosbi Impex SRL, se număra, în urmă cu câţiva ani, printre firmele cu probleme serioase la capitolul documentelor fiscale cu care era descărcată marfa livrată. Angajaţii din Slatina ai firmei descoperiseră un procedeu prin care clienţii lor reuşeau să păcălească statul în privinţa plăţilor datorate. Beneficiul punctului de lucru era acela că îşi păstra numărul mare de clienţi şi, implicit, volumul mare de vânzări. O întâmplare care poate fi interpretată a făcut ca în incendiul care a cuprins depozitul din Slatina să ardă şi toate documentele gestionarilor aflate într-un fişet metalic.

SC Grosbi Impex SRL, unul dintre distribuitorii de top din sudul ţării în domeniul comerţului cu ridicata nespecializat de produse alimentare, băuturi şi tutun, era acuzată, în urmă cu patru ani, că genera evaziune fiscală în judeţul Olt prin punctul de lucru pe care îl deţine la Slatina. Aflat în conflict cu societatea, unul dintre angajaţii acesteia s-a hotărât atunci să facă dezvăluiri despre modalitatea prin care firma ar fi indus săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală la nivelul mai multor clienţi.

Costel Dobre din Slatina, fost angajat al SC Grosbi Impex SRL pe postul de şofer livrator, susţinea că reprezentanţii punctului de lucru ar livra mai multor clienţi, de regulă firme mici, marfă fără documente care să producă efecte fiscale finale. Mărturia angajatului firmei a fost atunci un soi de autodenunţ, pentru că el însuşi livra marfa clienţilor.

„Clientul care primeşte marfa nu se încarcă în contabilitate cu ea, aşa că face evaziune. Pe avizul de însoţire a mărfii se găseşte specificaţia «Urmează factura», factură care în foarte multe cazuri nu ajunge niciodată la client, deşi acesta a făcut plata. Eu am făcut de multe ori astfel de încasări la livrare. La câteva zile cei de la Grosbi cer aceste avize de la şoferii care au livrat marfa şi le distrug”, declara şoferul de la Grosbi Impex SRL.

El mai spunea că aceste avize de însoţire ar fi acoperite ulterior cu facturi eliberate pe numele altor persoane juridice sau fizice, manevră prin care distribuitorul se descarcă cu marfa livrată clienţilor care nu primesc factură. În aceste condiţii, beneficiarii distribuitorului nu plătesc statului taxele pe marfa primită şi vândută, iar Grosbi Impex SRL îşi păstrează clienţii (Amănunte AICI şi AICI).

Un incendiu de proporţii a izbucnit sâmbătă noaptea la depozitul de băuturi alcoolice şi răcoritoare pe care Grosbi îl deţine în Slatina, acţiunea pompierilor pentru lichidarea acestuia fiind una de amploare. Pentru lichidarea focului, salvatorii au utilizat mai multe autospeciale de stingere şi de muncă operativă. Imobilul a ars generalizat pe mii de metri pătraţi. Flăcările au afectat şi o autoutilitară care se afla în incinta depozitului. Pagubele produse de foc sunt impresionante.

Întâmplarea, care poate fi interpretată, a făcut ca printre lucrurile distruse de foc să se numere şi actele gestionarilor dintr-un fişet metalic. Cauza probabilă a incendiului a fost, însă, un scurtcircuit electric, susţin pompierii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here