Screening gratuit prin mamografie pentru OLTENCE din mediul RURAL. Peste 130 de beneficiari, până în prezent/FOTO

Clubul Rotary Slatina implementeaza din luna mai 2017 proiectul caritabil, cu titlul: “ROTARY SUSTINE LUPTA IMPOTRIVA NEOPLASMULUI MAMAR” – Screening gratuit prin mamografie pentru femei din mediul rural, judetul Olt. Grupul tinta al proiectului este reprezentat de femei de peste 45 de ani din localitati oltene din mediul rural care beneficiaza in mod gratuit de mamografii asigurate din fondurile colectate in urma desfasurarii Balului Anual Rotary Club Slatina care s-a desfasurat in luna martie 2017.

Pana la aceasta data, incepand cu luna martie 2017, au fost realizate mamografii gratuite pentru 135 de femei din localitatile: Verguleasa, Perieti, Brebeni, Studina, Corbu, Oporelu, Sopirlita, Samburesti, Parscoveni, Osica de Sus, Tufeni, Valea Mare, Obirsia, Deveselu.

Au fost investigate un numar de 120 pacienti de sex feminin, din mediul rural (11 localitati), cu varste peste 40 ani, cu sau fara patologie mamara in antecedente. S-au efectuat mamografii in cele doua proiectii standard respectiv mediolateral si craniocaudal.

Rezultatele au fost elaborate conform standardelor actuale folosind CLASIFICAREA BIRADS (Colegiul American de Radiologie (ACR) a dezvoltat un sistem de date și raportare în imagistica sânului, numit  Radiology Breast Imaging Reporting and Data  System –BIRADS, valabil pentru mamografie, ecografie mamară și imagistică prin rezonanță magnetică).

Pentru 20 paciente, datorita densitații crescute a sanului, evaluarea mamografica a fost insuficienta ca unica modalitate de investigare, fiind necesara imagistica aditionala (ecografie mamara, RMN). Pentru restul de 100 paciente mamografia si-a dovedit utilitatea.

Dintre aceste 100 persoane, doar 11 au avut o mamografie normala (11%), toate celelalte (89%) avand o leziune mamara (cu predominenta benignitatii). Cu alte cuvinte un procent de depistare a unor procese localizate de aproape 90% justifica existenta acestui program finantat de Clubul Rotary Slatina.

Leziunile benigne (BIRADS 2) au fost in procent de 55%.

Leziunile probabil benigne, cu probabilitate de cancer sub 5 % (BIRADS 3), au fost in procent de 33 %. La acestea s-a recomandat monitorizarea leziunilor.

Leziune suspecta, cu probabilitatea de cancer peste 5 % (BIRADS 4) a fost un singur caz si i s-a recomandat biopsia formatiunii.

Numarul total de femei care vor fi testate pana la data de 1 octombrie 2017 – Ziua de lupta impotriva cancerului de san, adica la finalizarea proiectului, va fi de aproximativ 270.

Prin colaborarea cu primariile din localitati rurale, selectia femeilor si transportul acestora la clinica Lisimed a fost realizata cu succes, inregistrandu-se si o buna colaborare cu medicii de familie din localitate.

La fiecare sesiune de realizare mamografii au fost prezenti si membrii Clubului Rotary Slatina care au discutat cu femeile prezente despre importanta prezentarii la medic in scop preventiv nu doar curativ, atunci cand, de cele mai multe ori este prea tarziu pentru un tratament eficient.
Justificarea sustinerii acestui proiect de catre rotarienii slatineni a avut in vedere urmatoarele considerente:
In ultimii 3 ani cancerul de san a urcat pe locul al doilea ca număr de decese la nivel mondial, după bolile cardiovasculare. În România, numărul cazurilor de cancer şi al deceselor provocate de acesta este în creştere mai mare faţă de media regională şi globală;
Descoperirea in stadii incipiente a bolii creste sansele de supravietuire;
Gradul de informare asupra bolii este mai mic in mediul rural decat in cel urban;
Nu exista un program national al Ministerului Sanatatii pentru screening cancer mamar in mod gratuit;
Costul mamografiei poate descuraja femei cu posibilitati financiare reduse.
Deplasarea femeilor la clinici/spitale este costisitoare.

Despre Balul Anual Rotary Club Slatina

In cadrul balului, la care au participat aproximativ 200 de persoane, a fost organizata o licitatie cu obiecte de arta: picturi, vase de ceramica, ii traditionale si o tombola cu premii oferite de catre rotarieni, astfel incat obiectivul balului, acela de a strange cat mai multi bani pentru a sustine investigatii medicale pentru cat mai multe femei, sa fie indeplinit cu succes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here