Fiscul din Olt dă detalii IMPORTANTE despre plata contribuțiilor în cazul contractelor part-time. Ce trebuie să știe contribuabilii vizați

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Olt informează contribuabilii că, prin Ordonanţa Guvernului nr. 4/2017, publicată în Monitorul Oficial nr.598/25.07.2017, au fost aduse modificări şi completări Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, în ceea ce priveşte contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorate de angajatori.

Printr-un comunicat de presă remis OLT-ALERT de AJFP Olt, instituția oferă detalii importante despre aceste modificări care trebuie cunoscute de contribuabili. Este vorba în principal de contribuțiile pe care contribuabilii trebuie să le plătească în cazul contractelor de muncă part-time.

Citește și Incendiu DEVASTATOR în desfășurare la o casă din Olt / FOTO+VIDEO

Astfel, în cazul câştigului lunar brut, realizat în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, al cărui nivel este sub nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, venitul luat în calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contribuţiei de asigurări sociale şi al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora este salariul minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţia, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ.

Citește și Episcopul Slatinei și Romanaților, Sebastian Pașcanu, acuzat de homosexualitate/Cine i-ar fi fost partener de „nebunii”

Prevederile de mai sus nu se aplică angajatorilor, pe perioada în care salariații acestora se află în una dintre următoarele situații:

a) sunt elevi sau studenți, cu vârsta până la 26 de ani, aflați într-o formă de școlarizare;
b) sunt ucenici, potrivit legii, în vârstă de până la 18 ani;
c) sunt persoane cu dizabilități cărora prin lege li se recunoaște posibilitatea de a lucra mai puțin de 8 ore pe zi;

Scrie și Oltul, LOVIT de incendii de pădure/Zeci de hectare cuprinse de FOC în dar câteva ore

d) au calitatea de pensionari pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii, cu excepția pensionarilor pentru limită de vârstă care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum și a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii cu pensia stabilită în unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
e) realizează în cursul aceleiași luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puțin egală cu salariul minim brut pe țară.

Citește și În minivacanța de Sfânta Maria sute de olteni au avut motive de MARE supărare/Ce li s-a întâmplat

Pentru situaţiile de la lit. a), c) şi d) angajatorul solicită documente justificative persoanelor fizice, iar în cazul situației de la lit.e), procedura de aplicare se stabilește prin ordin al ministrului finanțelor publice.

Începând cu data de 1 februarie 2017, salariul minim brut pe ţară garantat în plată este de 1.450 lei lunar, potrivit Hotărârii de Guvern nr.1/2017.

Citește și Pădure în flăcări în Olt: Incendiu pe mai bine de 15 ha/Pompierii au intervenit în forță/FOTO

Prevederile Ordonanţei Guvernului nr.4/2017 au intrat în vigoare la data de 1 august 2017 şi se aplică începând cu veniturile aferente lunii august 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here