Infrasunetele produse de turbinele eoliene pot avea efecte negative asupra sanatatii riveranilor care se situeaza la o distanta de 5-10 km de acestea. Parcurile eoliene se fac vinovate de tulburari vizuale, angoasa, iritabilitate, tulburari de somn , deprimare si acufene, sugereaza studiile in curs.
Turbinele eoliene industriale masoara cel putin 100 metri inaltime, iar palele lor executa cate 1 500 revolutii pe minut. Zgomotul produs de o asemenea eoliana gigantica atinge 120 decibeli (dB) la nivelul nacelei (echivalent cu zgomotul produs intr-o discoteca) si, potrivit constructorilor, 45 dB la o distanta de 300 metri (echivalent cu zgomotul dintr-un birou).
Evident, trebuie luat in considerare si numarul de turbine eoliene, dar si alti factori, precum topografia, zgomotul de fond etc. Insa exista si infrasunetele imperceptibile (cu frecventa sub 20 Hz), care sunt vibratii acustice de frecventa foarte joasa. Potrivit Dr. Hartman, specialist in infrasunete (laboratorul BGR, Germania), acestea sunt produse de rotatiile palelor, care creeaza fluxuri de unde de frecventa scazuta cand se misca in fata turnului. Frecventa depinde de viteza de rotatie a eolienei.
Potrivit cercetatorului A. LePichon, de la Comisariatul francez pentru energie atomica, infrasunetele emise de un parc eolian cu 7 turbine inalte de 100 metri se propaga pana la 5-10 km. Infrasunetele emise de parcurile eoliene pot avea efecte negative, chiar periculoase, asupra sanatatii, caci expunerea prelungita mareste sensibilitatea, ce difera de la un individ la altul.
Studii experimentale sunt in curs in diferite tari, insa adevarul stiintific il vom avea de-abia peste 15-20 ani. Cu toate acestea, exista din ce in ce mai multe observatii clinice, facute de medici, care sunt divulgate in presa nationala si medicala. Acestia relateaza despre simptomele urmatoare: tulburari vizuale, angoasa, iritabilitate, greturi, diaree, tulburari de somn si de repaus, acufene, deprimare. Descrierile lor seamana straniu de bine cu tulburarile provocate in general de infrasunete.
In Danemarca, unde eolienele au fost introduse in masa deja de 30 ani, guvernul a reactionat la cererea publica, oprind instalarea noilor eoliene terestre, mai ales din cauza riscurilor pentru sanatate. Sunetele si infrasunetele emise de turbinele eoliene au un impact sigur asupra sanatatii omului.
Promotorii eolienelor au responsabilitatea instaurarii de masuri adecvate pentru diminuarea riscurilor asupra sanatatii riveranilor, interzicand locuitul nu la 500 metri cum sugereaza in publicatiile lor, ci la 1 600 metri daca tinem cont de sunete si la minimum 5 kilometri daca tinem cont de infrasunete! (Preluat din secretulcunoasterii.ro)
Sursa: ele.ro