În mai multe localități din România se cultivă șofran, cel mai scump condiment din lume. Culturile de șofran sunt profitabile, prețul de vânzare al ”aurului-roșu” find de nu mai puțin 30.000 de euro/ kilogram.
Culturi de șofran există atât în Arad cât și în Caraș Severin și în Gorj. Totuși, numărul celor care se aventurează într-o astfel de cultură este scăzut, în special din cauza faptului că nu au de unde să se informeze cu privire la condițiile de cultură și vulnerabilitățile plantelor de șofran.
Șofranul (Crocus stativus) sau aurul roșu a fost întodeauna cel mai scump condiment din lume, fiind cultivat din vestul Mediteranei (Spania) și până în India (Kashmir). Cei mai mari producători de șofran sunt Spania și India care produc împreună mai bine de 240 tone pe an, reprezentând 80% din producția mondială.
Un bărbat din Belgia, care s-a stabilit în localitatea Berzovia, din județul Caraș-Severin, în urmă cu 12 ani, deține o afacere cu șofran, potrivit Digi24.ro.
S-a documentat temeinic înainte să înceapă afacerea cu aurul roșu, a comandat bulbii din Belgia, i-a aclimatizat cu succes, iar anul trecut a obținut prima producție serioasă.
”Motivul principal pentru care am ales cultura de șofran este pentru că am căutat o cultură cu valoare de profit mare. Un al motiv pentru care am ales cultura de șofran este costul de transport relativ mic față de valoarea mărfii”, a declarat pentru Digi24.ro Vincent de Busson.
Prima cultură a testat-o pe o suprafață de 200 de metri pătrați, iar azi a ajuns la 4.000 de metri pătrați. A început să vândă condimentul atât în România, cât și în Belgia.
Un gram de şofran costă 110 lei, iar în străinătate îl vinde cu 28 de euro. Însă nu e ușor. 40 de grame de șofran necesită o recoltare de 6.000, 7.000, 8.000 de flori de șofran.
Cultura este profitabilă, însă și investiția inițială e de luat în seamă. Primii bulbi l-au costat pe belgian 17.000 de euro. (Preluat din secretulcunoasterii.ro)
Sursa: jurnaldinromania.ro