Ședință EXTRAORDINARĂ la CJ Olt pe tema Referendumului „Olt-Romanați”

Virgil Delureanu, vicepreșeinte al Consiliului Județean Olt

Aleșii județului au fost convocați să participe, marți, la o ședință extraordinară care va avea un singur punct pe ordinea de zi, legat de referendumul prin care populația va fi consultată dacă este de acord ca județul să se numească Olt-Romanați. 

Este vorba de un proiect de hotărâre cu privire la modificarea și completarea Hotărârii
Consiliului Județean Olt nr.130/24.08.2017 cu privire la consultarea cetățenilor
județului, prin referendum, referitor la atribuirea denumirii Olt – Romanați județului
Olt. Mai precis, prin proiectul de act normativ se propune modificarea datei la care va fi organizat referendumul, astfel încât consultarea populației să aibă loc în aceeași zi în care va fi organizat și referendumul național pentru redefinirea noțiunii de familie.

„Ne-am gândit că ar fi bine ca respectiva consultare a populației din Olt cu privire la atribuirea denumirii de Olt – Romanați județului nostru să aibă loc nu în 15 octombrie, dată stabilită în ședința ordinară de luna trecută, ci în aceeași zi cu referendumul național privind redefinirea noțiunii de familie, astfel încât oamenii să nu fie nevoiți să se prezinte la urne de două ori. Pe de altă parte, și cheltuielile de organizare a referendumului local vor scădea într-o anumită măsură”, a declarat Virgil Delureanu, vicepreședinte al CJ Olt.

În ședința ordinară de luna trecută, consilierii județeni au aprobat, cu majoritate de voturi, un proiect de hotărâre privind consultarea cetățenilor, prin referendum, în legătură cu atribuirea denumirii Olt-Romanați județului Olt.

Potrivit Legii Referendumului, consultarea populației poate fi validată dacă la urme se va prezenta cel puțin 30% din populația cu drept de vot și dacă cel puțin 51% dintre cetățeni vor spune fi de acord ca județul să se numească Olt-Romanați.

Referendumul ce va fi organizat pe acest subiect va fi validat prin lege de Parlamentul României, actul normativ urmând să cuprindă precizarea pe care autoritățile locale au făcut-o din capul locului, aceea că, dacă proiectul va avea acordul majorității populației, cetățenii nu vor suporta nici un cost cu schimbarea documentelor care țin de identitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here