Iohannis, reacție la informația potrivit căreia SUA ar limita bugetul scutului NATO de la Deveselu

Preşedintele Klaus Iohannis vine cu asigurări în scandalul iscat în jurul bazei de la Deveselu. În cadrul conferinţei comune susţinute alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şeful statului a susţinut că situaţia este excelentă, iar programul merge conform planificării.

„A fost prost inteleasa. Vreau sa clarific. Programul de la Deveselu merge inainte cum a fost planificat. Esenta programului e planificata, programata. Au fost membri din diferite forte armate care au vrut sa se discute daca e nevoie de o aparare suplimentara a facilitatii, deci nu nucleul. Trebuie studiat, pentru ca facilitati care nu fac parte din nucleu pot ridica noi temeri, ori asa ceva nu se poate discuta in cateva luni de zile. Asta a fost discutia in SUA: sa nu se faca in mare viteza. Concluzia e: programul Deveselu functioneaza conform planului. Facilitati suplimentare trebuie mai bine studiate inainte sa fie implementate. Cred ca am fost clar. Nu trebuie sa intre nimeni in panica, situatia de la Deveselu este excelenta.”, a declarat Klaus Iohannis într-o conferinţă de presă.

Scandalul s-a declanşat după ce în presă au apărut informaţii potrivit cărora Statele Unite ale Americii ar intenţiona să limiteze bugetul alocat sistemului Aegis Ashore de la baza militară americană de la Deveselu.

Potrivit realitatea.net, Casa Albă a transmis, în iulie, Camerei Reprezentanţilor a Congresului Statelor Unite că se opune accelerării instalării de noi capabilităţi la sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore de la baza militară americană de la Deveselu din România, arătând că, deocamdată, eficienţa lor nu a fost încă dovedită şi, în plus, nu sunt cunoscute potenţialele consecinţe neintenţionate pe care acestea le-ar putea avea asupra populaţiei din zonă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here