Scene din „Moromeții 2”, filmate în centrul istoric al Slatinei / VIDEO

Câteva scene din filmul „Moromeții 2”, în regia lui Stere Gulea, au fost filmate miercuri în centrul istoric al municipiului Slatina, unde senzația de întoarcere în timp, în prima parte a secolului trecut, creată de clădirile monument istoric și străzile cu piatră cubică, a fost întregită de actori și de zeci de figuranți purtând costume specifice acelei perioade.

Filmarea unor scene din „Moromeții 2” a readus prăvălii pe strada Lipscani din Slatina după mai bine de o jumătate de secol de când au fost lăsate obloanele peste micile afaceri de familie din vechiul centru al municipiului. Datorită decorurilor atent alese, pentru o zi, fațade scorojite de timp, obloane grele, uși de nu se mai știe când închise au fost „îmbrăcate” potrivit anului 1945. Vânzători de tot felul, ucenici, trecători și clienți, țărani, muncitori și intelectuali, majoritatea figuranți, au însuflețit încă de miercuri dimineața strada care în perioada interbelică a avut cea mai intensă viață economică — Lipscani.

A fost reamenajată și o librărie — în centrul vechi a funcționat o librărie până în anii ’90 — în care a intrat Niculae Moromete, interpretat de Iosif Paștina.

Câțiva dintre figuranți, slătineni aflați pentru prima dată pe un platou de filmare, au spus că au venit la filmări atrași de ideea unei asemenea experiențe, mai ales pentru că era vorba de „Moromeții 2”.

Filmările la „Moromeții 2” au început în a doua jumătate a lunii septembrie, în aceeași casă și în același sat în care a fost turnat și primul film, în vara lui 1985 — Talpa, din județul Teleorman. Satul se află la 45 de kilometri de Alexandria și la doar câțiva kilometri de Siliștea-Gumești, satul natal al scriitorului Marin Preda. Scene din film vor fi turnate la București și câteva la Slatina.

Scenariul peliculei este inspirat din „Moromeții”, volumul 2, din „Viața ca o pradă” și publicistica lui Marin Preda.

 În rolurile principale ale filmului vor juca Horațiu Mălăele (Ilie Moromete), Dana Dogaru (Catrina Moromete), dar și Iosif Pastina (Niculae), Răzvan Vasilescu, George Mihăiță, Andi Vasluianu, Oana Pellea, Ion Caramitru, Gheorghe Visu, Florin Zamfirescu, Marian Râlea, Paul Ipate, Cuzin Toma, Liviu Pintileasa, Dorina Chiriac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here