În plin scandal privind obligativitatea părinţilor de a-şi vaccina copiii, după ce Senatul a adoptat, săptămâna trecută, proiectul de lege al Guvernului privind vaccinarea obligatorie, care prevede sancţiuni pentru părinţii ce refuză vaccinarea copiilor, Direcţie de Sănătate Publică Olt dă publicităţii un comunicat „sincer”: „Populaţia trebuie să accepte că nu există medicamente şi vaccinuri care să ofere siguranţă de 100%”.
Acesta ar trebui să fie şi motiv pentru care încrederea oamenilor în utilizarea medicamentelor şi a vaccinurilor ar trebui să aibă la bază avantajele, şi nu dezavantajele, se mai precizează în comunicatul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt.
Câteva sute de persoane au ieşit în stradă, duminică, în Piaţă Constituţiei din Capitală, în semn de protest faţă de introducerea vaccinării obligatorii. Legea a trecut de Senat şi a ajuns în Camera Deputaţilor, care este for decizional.
Protestatarii sunt nemulţumiţi de faptul că vaccinarea copiilor devine obligatorie prin lege, nemaifiind o alegere a părinţilor, spun ei. Legea prevede sancţiuni pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor ce pot merge de la un simplu avertisment până la amenzi de 10.000 de lei.
Redăm comunicatul transmis de DSP Olt:
„Imunizarea este o măsură de protecţie/ prevenţie a organismului împotriva unor boli infecţioase.Imunizarea este o măsură de protecţie/ prevenţie a organismului împotriva unor boli infecţioase.
Toţi născuţii beneficiază de o schemă de imunizare aprobată în cadrul P.N.I., încă din maternitate.
Nerespectarea schemei de imunizări aprobată în P.N.I. duce la apariţia mai multor cazuri de îmbolnăvire, eventual focare.
Teoretic, vaccinarea este obligatorie, dar nu se poate administra vaccin unui minor fără consimţământul tutorelui sau unui adult fără acceptul sau.
Bolile pentru care sunt vaccinaţi copii sunt boli foarte grave, împotriva cărora sistemul lor imun este mai puţin eficient.
Dintre principalele boli prevenite prin vaccinare în cadrul P.N.I. fac parte: tuberculoză, hepatită tip B, difteria, tusea convulsivă, tetanosul, rujeolă,rubeolă, oreionul, poliomielita, infecţia haemophilus influenzae, pneumonia, meningită cu pneumococ, gripă.
Vaccinarea nu prezintă încredere pentru toată populaţia datorită mesajelor anti-vaccinare sau accesului online la informaţii greşite şi nefondate, cât şi lipsei unor modele care să fie recunoscute de populaţie şi transmiterea şi promovarea acestora.Populaţia trebuie să accepte că nu există medicamente şi vaccinuri care să ofere siguranţă de 100%, motiv pentru care încrederea în utilizarea acestora trebuie să aibă la baza avantajele şi NU dezavantajele.
Reacţii adverse în urmă vaccinării sunt foarte rare, dar controlabile.Reacţii adverse în urmă vaccinării sunt foarte rare, dar controlabile”.