Iohannis îl face PRAF pe ministrul Toader şi critică pachetul legilor pe Justiţie

Preşedintele României l-a lovit în plin pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pe care l-a criticat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, pentru modul în care procedat cu pachetul de legi menit să reformeze Justiţia, în ciuda avizelor negative primite de la instituţiile abilitate.

„S-a reușit, în speță, și cu rezultate remarcabil de negative, a reușit ministrul Justiției să demonstreze că se poate și mai netransparent, și mai neclar, și mai incert decât până acum.

Niciodată nu am avut, până acum, o astfel de procedură viciată de legiferare: pachet de legi asumat de ministru, cerut avize, toate negative. Nu se lasă ministrul. Se duce, fără să aibă drept de inițiativă legislativă, în Parlament, își dă fizic proiectele din mână. Parlamentari din coaliție iau aceste proiecte și le prezintă ca și cum le-ar fi creat acasă și acum avem inițiativa parlamentară. Așa nu se legiferează”, a declarat Klaus Iohannis la Cotroceni.

Preşedintele recunpaşte că unele corectări ale legilor din Justiţie sunt bune, dar că nimistrul Toader nu se opreşte aici, ci merge până la a ciopârţi legislaţia.

„Dacă ne uităm la conținut, cu siguranță, unele prevederi din aceste modificări ale legilor sunt bune, oportune și necesare. Mă gândesc aici la puneri de acord cu decizii ale Curții Constituționale, puneri de acord cu directive europene și așa mai departe. Însă, de la a corecta legislația, ceea ce în esență, ar fi fost un lucru bun, până la a o ciopârți, ceea ce se întâmplă, se pare, acum, este cale lungă și nu ar trebui să o parcurgem”, a mai spus preşedintele României.

Klaus Iohannis s-a referit şi Există și încercările de redefinire a abuzului în serviciu şi a susţinut că nu ar trebuie să existe un prag valoric pentru a defini această infracţiune.

„Aud tot felul de teorii în spațiul public și nu pot să nu spun că mă tem și aici de ciopârțiri ale legislației în vigoare. Mă gândesc, bunăoară, la acel mult-discutat și mult-vehiculat prag. Nu cred că trebuie să existe un prag valoric pentru a defini abuzul în serviciu. Un funcționar sau un demnitar poate să facă abuz în serviciu și contra intereselor publice și așa ceva este greu de cuantificat. Aici este nevoie de o discuție aprofundată și de bună-credință. Or, chiar această bună-credință este greu de găsit și greu de văzut în toată dezbaterea pe care o avem”, a concluzionat preşedintele României.

Sursa: OLT-ALERT.RO

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here