Lege: Nu ai 16 ani împliniţi, rămâi fără Facebook/ Cum poţi rămâne, totuşi, conectat

Potrivit unei legi a Comisiei Europene care va intra în vigoare anul viitor, niciun site nu le va mai permite copiilor sub 16 ani să se înregistreze fără ştiinţa părinţilor, potrivit digi24.ro. Patronii afacerilor online sunt ameninţaţi cu amenzi usturătoare. Copiii se plâng că legea le fură toată intimitatea. Doar dacă vor obţine acordul părinţilor administratorii site-urilor vor putea să le permită minorilor care nu au împlinit încă 16 ani să le acceseze platformele online.

„În ceea priveşte prelucrarea datelor minorilor, articolul 8 din Regulament prevede că această operaţiune este legală dacă copilul are cel puţin vârsta de 16 ani”.

Administratorii vor trebui să ceară acord de la părinţi înainte să le permită minorilor care nu au împlinit încă 16 ani să le acceseze site-ul. Cine nu se respectă legea riscă amenzi de până la 20 milioane de euro.

În momentul de faţă, cele mai multe site-uri nu au niciun fel de protecţie pentru copii. În cel mai bun caz, un mesaj automat îi întreabă dacă sunt majori sau nu. Dai click pe “DA” şi îţi vezi de treabă. Specialiştii spun, însă, că soluţii există.

Bogdan Manolea – expert în tehnologie şi internet: „Poţi să îl obligi din momentul în care deschide contul să dea şi adresa de mail a părinţilor şi părinţii fie văd un raport digital, fie chiar să printeze un document pe care să-l trimită scanat.”

Daniel are 15 ani. Ca orice adolescent de vârsta lui, îşi petrece mult timp online. Recunoaşte că internetul poate fi dăunător.

Daniel : „Eram cu diriginta si ea statea pe telefon. Mai mulţi erau in restaurantul ăla care stăteau pe telefon. A ajuns asa sa dea o dependenţă”.

În opinia lui Daniel, o astfel de lege ar putea stârni un adevărat conflict între generaţii.

Daniel Ungureanu: „Asta-i faza. Noi suntem generaţia nouă. Suntem o altă generaţie. Suntem cu totul diferit de ei şi nu prea înţeleg ei ce facem noi”.

Cei care lucrează în fiecare zi cu copiii trag, la rândul lor, un semnal de alarmă.

Ovidiu Majină – consilier copii: „Aproape doua treimi dintre copii au fost victime ale bulyingului. Au descoperit poze cu ei pe alte site-uri şi că cineva le-a spart conturile şi au furat de acolo discuţii şi poze”.

Ramona Niţă – psiholog: „Cazuri de adolescenţi care comunică fluent în mediul virtual, dar atunci când ei trebuie să relaţioneze face-to-face sunt incapabili”.

Legea va intra în vigoare pe 25 mai în toate statele membre ale Uniunii Europene. Potrivit digi24.ro, dacă nu implementează corect regulamentul, România riscă să fie dată în judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here